STRONA GŁÓWNA

12 wrz 2011



Makaron z owocami morza w pomidorach

Oto pierwszy wpis z cyklu wakacyjno-kulinarnych wspomnień. Uwielbiam włoskie wakacje, m.in. z powodu jedzenia. Tym razem mieszkaliśmy w małej, nadmorskiej miejscowości, gdzie wszyscy się znają i tworzą zgraną społeczność. Jest lokalny rzeźnik, pescheria (czyli odpowiednik naszego rybnego) i warzywniak tuż za rogiem. Codzienna kawa i rogalik w małej kawiarni z uroczym nadmorskim tarasem, nieustające spacery "w górę i w dół" po przerażająco stromych schodach miasteczka i niekończące się święto, codziennie uświetniane muzyką lokalnej orkiestry dętej, która, nie wiedzieć czemu, zawsze zaczynała swój obchód w godzinach drzemki Małego I.

W pierwszej kolejności moje ulubione owoce morza. Jedzenie proste, ale super świeże i aromatyczne. Takie lubię najbardziej :)



Składniki:

  • 300g ośmiorniczek (oczyszczonych)
  • 500g muli
  • 300g krewetek (oczyszczonych)
  • 250ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 250ml białego wina
  • 500g makaronu spaghetti
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj owoce morza. Mule oczyść, odrzuć otwarte. Ośmiorniczki pokrój na kawałki (ok. 1,5x1,5cm). Jeśli są świeże, obij mięso tłuczkiem. Krewetki skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Do marynaty możesz dodać posiekany czosnek. Krewetki w marynacie odłóż na ok. pół godziny.

Ośmiorcznikę smaż na rozgrzanej oliwie (ok. 3 łyżki), dodaj grubo pokrojony czosnek (ok. 2-3 ząbki) i 150ml wina, odparuj alkohol, a następnie przykryj szczelnie naczynie. Duś ośmiorniczki przez ok. 1 godzinę.

Mule gotuj w lekko osolonej wodzie, aż się otworzą - odcedź mule, nieotwarte odrzuć.



Makaron gotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Powinien być al dente.

Na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oliwy, dodaj posiekany czosnek (2 ząbki), a następnie krewetki i ocet balsamiczny. Zalej pozostałym winem. Po ok. 3 minutach dodaj sos pomidorowy, wymieszaj całość, a następnie dodaj przygotowane wcześniej ośmiorniczki i mule. Dopraw całość solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki.



Sos wymieszaj ze spaghetti. Patelnię zdejmij z ognia. Danie podawaj od razu. Uwaga: kilka sztuk muli i krewetek możesz odłożyć przed dodaniem sosu pomidorowego - przydadzą się do ozdobienia dania.



Ach te wakacje...

3 komentarze:

  1. Faktycznie bardzo wakacyjna propozycja - jedzac, przenosisz sie do slonecznej Italii :) Uwielbiam owoce morza, wiec to cos w sam raz dla mnie! A Wlohy musze kiedys odwiedzic. Nie tylko ze wzgledu na jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ahh, ale tak nie można robić! Teraz cały dzień będę rozmyślała o tych wspaniałych owocach morza.

    OdpowiedzUsuń