Porzeczkowe cupcakes
Oto przepis dla cupcakeowych laików. Sezonowy, prosty i efektowny. Bardzo lubię to słodko-kwaśne połączenie. A porzeczki wyglądają jak małe rubiny :)
Składniki (12 cupcakes):
Składniki suche:
- mąka 2 i 1/2 szklanki
- cukier 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
- cukier waniliowy 1 łyżka
Składniki mokre:
- masło 100g
- jogurt naturalny 180g
- 2 jajka
- 100g porzeczek (oberwanych z łodyżek)
Krem:
- 100g mascarpone
- 60g śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 20g cukru pudru
- garść porzeczek
Przygotowania:
Oto mój stały i sprawdzony sposób na muffiny:
Dokładnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
Zajmij się przygotowaniem mokrych składników. Rozpuść masło i ostudź je. Jajka rozbij w misce i roztrzep widelcem. Do jajek dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie. Na końcu do składników mokrych dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj mokre składniki, aż utworzą gładką masę. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj dokładnie. Dodaj porzeczki i ponownie wymieszaj masę.
Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. W formie na muffiny ułóż papierowe foremki i przełóż do nich przygotowaną wcześniej masę (do ok. 2/3 wysokości foremek). Babeczki piecz w piekarniku ok. 35 min.
Na ostudzonych babeczkach ułóż warstwę kremu. Na wierzchu rozrzuć owoce. Całość możesz ozdobić listkami mięty.
Urocze babeczki. Poczęstuję się jedną. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTakie cupcakes to ja lubie, a krem na mascarpone jest chyba moim ulubionym.
OdpowiedzUsuńAle one cudownie wyglądają. Zapragnęłam takich, teraz! :D
OdpowiedzUsuńTo były najlepsze muffiny jakie kiedykolwiek jadłam!!:)Towarzystwo równie smakowe;)))
OdpowiedzUsuńmniam, mniam, pyszności (:
OdpowiedzUsuńDzisiaj pisałam o tym, że cucpakes wychodzą powoli z mody, ale sama uległam czarowi babeczek, bo zrobiłam mud cakes, które wyglądają jak cupcakes :) Dużo zamieszania, ale zmierzam ku temu iż przystrojone z gustem prezentują się po prostu pięknie i są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJejku. Musze je zrobic :)
OdpowiedzUsuńObserwuje. Przejrzałam " na szybko" jak narazie Twojego bloga, i jestem zachwycona masa wspanialych i idealnych dla mnie przepisów : )