Kuchnia indyjska kojarzona jest głównie z pikantnymi potrawami, a chilli i curry postrzegane są często jako podstawowe przyprawy.
Tymczasem wiele potraw nie zawiera chilli. Bogactwo przypraw stosowanych w kuchni indyjskiej jest ogromne, a umiejętność ich łączenia to prawdziwa sztuka.
W mojej spiżarni zawsze mam żelazny zapas kilku podstawowych indyjsich przypraw, takich jak kmin, kardamon, kurkuma, liście curry, kolendra, cynamon, goździki, anyż, suszona papryczka chilli. Kupuję też garam masala i tandori masala, które oczywiście można zrobić samemu, ale kupno gtowych pozwala zaoszczędzić trochę czasu.
Churri
Przepis zaczerpnięty z książki "Szczypta smaku... indie". Wielokrotnie testowany przez nas podczas indyjskich wieczorów:
Składniki:
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 10 g liści mięty, posiekanych
- 15 g świeżych liści kolendry, posiekanych
- kawałek (2 cm) korzenia imbiru, posiekany
- 2 zielone paapryczzki chilli, poosiekane
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 300 ml maślanki
- 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
Przygotowania:
Małą patelnię ustaw na niewielkim ogniu i podpraż nasiona kminu rzymskiego. Następnie zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu na drobny proszek.
Miętę, kolendrę, imbir oraz chilli zmiksuj na pastę lub drobniutko posiekaj. Dodaj jogurt i maślankę ze szczyptą soli i ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku, wymieszaj z cebulą i kminkiem, zachowując odrobinę kminu rzymskiego do dekoracji.
Pierś z kurczaka w kurkumie
To danie zawdzięcza swój aromat kurkumie, kardamonowi i kolendrze. Masalę uzupłnia delikatny smak limonki i mleczka kokosowego:
Składniki (4 porcje):
- pierś z kurczaka 4 sztuki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek kłącza imbiru
- 1/2 łyżki kurkumy
- 8 nasion kardamonu
- 1/2 łyżki kolendry suszonej
- 3 liście laurowe
- 1 limonka
- 1/2 papryczki chilli
- mleczko kokosowe 250 ml
- 3 łyżki świeżej kolendry
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowania:
Przygotuj marynatę na kurczaka. Posiekaj drobno czosnek i imbir. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj do mięsa czosnek i imbir. Dodaj 4 łyżki oliwy i skrop sokiem z limonki. Odłóż do lodówki na 10 min (na czas przygotowywania pozostałych składników).
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę chilli. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Smaż cebulę. Dodaj przyprawy: kurkumę, kardamon, kolendrę, liście laurowe i papryczkę chilli. Po ok. 3 min dodaj kurczaka z marynatą i smaż ok. 5 min. Wlej mleczko kokosowe i gotuj ok. 10 min. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Danie podawaj z ryżem (basmati lub jaśminowym). Ryż możesz posypać czarnym sezamem.
Krewetki w pomidorach
Pyszne i szybkie danie. Krewetki uwielbiam pod każdą postacią. A z dodatkiem indyjskich przypraw, na ostro, w szczególności.
Składniki:
- 500 g krewetek
- 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 papryczki chilli, posiekanej
- 1/4 łyżeczki goździków, mielonych
- 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka garam masala
- 6 nasion kardamonu
- 300 ml pomidorów w zalewie
- 1 cebula pokrojona w krążki
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- świeża kolendra, posiekana (do posypania)
Przygotowania:
Do krewetek dodaj imbir, czosnek, jogurt naturalny, przyprawy i pomidory w zalewie. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty. Całość włóż na godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż cebulę, aż będzie złocista. Dodaj krewetki w marynacie i smaż całość ok. 7 minut. Sos dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp danie świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz