STRONA GŁÓWNA

1 lut 2011



Kuchnia indyjska kojarzona jest głównie z pikantnymi potrawami, a chilli i curry postrzegane są często jako podstawowe przyprawy.



Tymczasem wiele potraw nie zawiera chilli. Bogactwo przypraw stosowanych w kuchni indyjskiej jest ogromne, a umiejętność ich łączenia to prawdziwa sztuka.

W mojej spiżarni zawsze mam żelazny zapas kilku podstawowych indyjsich przypraw, takich jak kmin, kardamon, kurkuma, liście curry, kolendra, cynamon, goździki, anyż, suszona papryczka chilli. Kupuję też garam masala i tandori masala, które oczywiście można zrobić samemu, ale kupno gtowych pozwala zaoszczędzić trochę czasu.




Churri

Przepis zaczerpnięty z książki "Szczypta smaku... indie". Wielokrotnie testowany przez nas podczas indyjskich wieczorów:



Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 10 g liści mięty, posiekanych
  • 15 g świeżych liści kolendry, posiekanych
  • kawałek (2 cm) korzenia imbiru, posiekany
  • 2 zielone paapryczzki chilli, poosiekane
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 300 ml maślanki
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki

Przygotowania:

Małą patelnię ustaw na niewielkim ogniu i podpraż nasiona kminu rzymskiego. Następnie zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu na drobny proszek.

Miętę, kolendrę, imbir oraz chilli zmiksuj na pastę lub drobniutko posiekaj. Dodaj jogurt i maślankę ze szczyptą soli i ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku, wymieszaj z cebulą i kminkiem, zachowując odrobinę kminu rzymskiego do dekoracji.


Pierś z kurczaka w kurkumie

To danie zawdzięcza swój aromat kurkumie, kardamonowi i kolendrze. Masalę uzupłnia delikatny smak limonki i mleczka kokosowego:



Składniki (4 porcje):

  • pierś z kurczaka 4 sztuki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek kłącza imbiru
  • 1/2 łyżki kurkumy
  • 8 nasion kardamonu
  • 1/2 łyżki kolendry suszonej
  • 3 liście laurowe
  • 1 limonka
  • 1/2 papryczki chilli
  • mleczko kokosowe 250 ml
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj marynatę na kurczaka. Posiekaj drobno czosnek i imbir. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj do mięsa czosnek i imbir. Dodaj 4 łyżki oliwy i skrop sokiem z limonki. Odłóż do lodówki na 10 min (na czas przygotowywania pozostałych składników).

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę chilli. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Smaż cebulę. Dodaj przyprawy: kurkumę, kardamon, kolendrę, liście laurowe i papryczkę chilli. Po ok. 3 min dodaj kurczaka z marynatą i smaż ok. 5 min. Wlej mleczko kokosowe i gotuj ok. 10 min. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Danie podawaj z ryżem (basmati lub jaśminowym). Ryż możesz posypać czarnym sezamem.


Krewetki w pomidorach

Pyszne i szybkie danie. Krewetki uwielbiam pod każdą postacią. A z dodatkiem indyjskich przypraw, na ostro, w szczególności.



Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 papryczki chilli, posiekanej
  • 1/4 łyżeczki goździków, mielonych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 6 nasion kardamonu
  • 300 ml pomidorów w zalewie
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
  • świeża kolendra, posiekana (do posypania)

Przygotowania:

Do krewetek dodaj imbir, czosnek, jogurt naturalny, przyprawy i pomidory w zalewie. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty. Całość włóż na godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż cebulę, aż będzie złocista. Dodaj krewetki w marynacie i smaż całość ok. 7 minut. Sos dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp danie świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz