Tajska zupa z krewetkami
Słodko-pikantna, pyszna i pożywna. Dzisiaj przygotowałam wersję z dodatkiem pasty curry.
Składniki:
- 1/2 litra wywaru z warzyw
- 250 g krewetek, najlepiej królewskich
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 4 listki cytrynowe
- kawałek (ok 2 cm) imbiru
- 1/2 litra mleczka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100 g groszku cukrowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 papryczka chilli
- 50 g kiełków soi
- 2 łyżki posiekanych listków kolendry
- 150 g cienkiego makaronu ryżowego
Przygotowania:
Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pastę curry przygotuj wcześniej również według wskazówek na opakowaniu (wymieszaj z oliwą i podsmaż chwilę na patelni).
Do gotującego się wywaru z warzyw dodaj pokrojoną w ukośne paski trawę cytrynową, liście cytrynowe, groszek cukrowy oraz imbir (podziel go na plasterki). Gotuj ok. 10 minut, dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier, drobno posiekane chilli oraz krewetki i pastę curry. Wymieszaj dokładnie zupę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty.
Zupę podawaj z makaronem ryżowym, kiełkami soi i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz