Czekoladowe ciasteczka z czereśniami
Ciasteczka na jeden gryz, wersja czekoladowa.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 100 g masła
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 80 g czekolady gorzkiej
- 100 g sera mascarpone
- 60g śmietanki kremówki
- 20 g cukru pudru
- 36 sztuk czereśni kandyzowanych
- kilka ząbków czekolady gorzkiej do posypania
Przygotowania:
Wymieszaj w misce suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao.
Jajka roztrzep w misce. Dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie. Masło włóż razem z czekoladą do garnka i umieść garnek nad gotującą się wodą (tak by dno garnka nie dotykało wody). Rozpuszczoną masę ostudź i przełóż do mieszaniny z jajek i jogurtu. Całość wymieszaj.
Składniki mokre przelej do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Ciasteczka piecz w formie na muffiny (przegródki wysmaruj masłem) - jedno ciasteczko to 1 mała łyżeczka masy. Ciasteczka będą gotowe po ok. 20 min.
W misce ubij śmietankę kremówkę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mscarpone z cukrem pudrem. Do sera dodawaj stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając masę.
Na ostudzonych ciasteczkach układaj masę śmietanowo-serową i czereśniie. Posyp pokruszoną czekoladą. Przed podaniem włóż do lodówki na godzinę.
Maślane ciasteczka z owocami
Ciasteczka na jeden gryz, wersja maślana.
Składniki:
- 125 g masła
- 130 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 215 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g sera mascarpone
- 60g śmietanki kremówki
- 20 g cukru pudru
- 50 g malin
- 50 g borówek
- kilka ząbków czekolady gorzkiej do posypania
Przygotowania:
Masło i cukier utrzyj w misce. Dodaj cukier waniliowy oraz lekko roztrzepane jajko. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj mleko. Ponownie wymieszaj. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w oddzielnej misce, po czym dodaj do suchych składników maślaną masę. Dokładnie wymieszaj całość. Porcje ciasta (1 porcja to 1 łyżeczka) układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz ok. 15-17 min. w temperaturze 180 stopni C. Do pieczenia możesz też wykorzystać formę na muffiny.
W misce ubij śmietankę kremówkę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mscarpone z cukrem pudrem. Do sera dodawaj stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając masę.
Na ostudzonych ciasteczkach układaj masę śmietanowo-serową i owoce. Posyp pokruszoną czekoladą. Przed podaniem włóż do lodówki na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz