STRONA GŁÓWNA

5 lut 2011



Czekoladowe ciasteczka z czereśniami

Ciasteczka na jeden gryz, wersja czekoladowa.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 100 g masła
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 100 g sera mascarpone
  • 60g śmietanki kremówki
  • 20 g cukru pudru
  • 36 sztuk czereśni kandyzowanych
  • kilka ząbków czekolady gorzkiej do posypania

Przygotowania:

Wymieszaj w misce suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao.

Jajka roztrzep w misce. Dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie. Masło włóż razem z czekoladą do garnka i umieść garnek nad gotującą się wodą (tak by dno garnka nie dotykało wody). Rozpuszczoną masę ostudź i przełóż do mieszaniny z jajek i jogurtu. Całość wymieszaj.

Składniki mokre przelej do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Ciasteczka piecz w formie na muffiny (przegródki wysmaruj masłem) - jedno ciasteczko to 1 mała łyżeczka masy. Ciasteczka będą gotowe po ok. 20 min.

W misce ubij śmietankę kremówkę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mscarpone z cukrem pudrem. Do sera dodawaj stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając masę.

Na ostudzonych ciasteczkach układaj masę śmietanowo-serową i czereśniie. Posyp pokruszoną czekoladą. Przed podaniem włóż do lodówki na godzinę.


Maślane ciasteczka z owocami

Ciasteczka na jeden gryz, wersja maślana.



Składniki:

  • 125 g masła
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 215 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g sera mascarpone
  • 60g śmietanki kremówki
  • 20 g cukru pudru
  • 50 g malin
  • 50 g borówek
  • kilka ząbków czekolady gorzkiej do posypania

Przygotowania:

Masło i cukier utrzyj w misce. Dodaj cukier waniliowy oraz lekko roztrzepane jajko. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj mleko. Ponownie wymieszaj. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w oddzielnej misce, po czym dodaj do suchych składników maślaną masę. Dokładnie wymieszaj całość. Porcje ciasta (1 porcja to 1 łyżeczka) układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz ok. 15-17 min. w temperaturze 180 stopni C. Do pieczenia możesz też wykorzystać formę na muffiny.

W misce ubij śmietankę kremówkę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mscarpone z cukrem pudrem. Do sera dodawaj stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając masę.

Na ostudzonych ciasteczkach układaj masę śmietanowo-serową i owoce. Posyp pokruszoną czekoladą. Przed podaniem włóż do lodówki na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz