STRONA GŁÓWNA

11 lut 2011



Mini-tortille z domową salsą

Salsę możesz przygotować trochę wcześniej, rożki też - przed podaniem wystarczy na chwilę wrzucić na patelnię :)



Składniki:

  • Placki tortilla 4 sztuki
  • Pomidor 2 sztuki
  • Żółta papryka 1 sztuka
  • Czerwona cebula 1 sztuka
  • Papryczka chilli 1/3 sztuki (lub według uznania)
  • Sos tabasco 1/4 łyżeczki
  • Kolendra posiekana 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowania:

Przygotuj salsę. Pomidory, paprykę i cebulę pokój w drobną kostkę. Wymieszaj w misce. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, kolendrę, tabasco i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Placki tortilla podziel na 4 części każdy. Uzyskane w ten sposób ćwiartki zawiń w rożki (krawędzie muszą na siebie nachodzić) i zepnij wykałaczkami (jak agrafką). Rożki smaż na patelni z obu stron (bez tłuszczu), lekko je spłaszczając widelcem do momentu aż się zrumienią.

Rożki wypełniaj salsą i układaj na talerzu gotowe do podania.


Chlebowe miseczki z masą krewetkową

Jest to kolejny pomysł na domowe przyjęcie - pastę krewetkowo-jajeczną możesz przygotować godzinę przed podaniem i przechować w lodówce. Ale przede wszystkim walorem tego dania jest to, że smakuje wyśmienicie :) Adrian piał z zachwytu :p



Składniki:

  • Krewetki black tiger 400 g
  • 3 jajka
  • Pieczywo tostowe 8 kromek
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mała czerwona cebula
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowania:

Przygotuj chlebowe miseczki. Odkrój skórkę z chleba tostowego. Każdą kromkę rozwałkuj. Wkładaj kromki chleba do formy na muffiny, uważając, by kromki chleba pozostały w całości. Staraj się jak najlepiej dopasować chleb do formy. Piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni, aż chleb będzie złocisty.

Obrane krewetki gotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Ugotowane pokrój na drobne kawałki (ok. 1 - 1,5 cm). Jajka ugotuj na twardo. Pokrój je na drobne kawałki. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę, sałatę porwij na drobne kawałki. Krewetki, jajka, cebulę i sałatę wymieszaj w misce. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj pastę.

Chlebowe miseczki napełniaj pastą. Gotowe :)

1 komentarz:

  1. Te chlebowe miseczki wyglądają bardzo apetycznie :) bardzo fajny przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń