Mini-tortille z domową salsą
Salsę możesz przygotować trochę wcześniej, rożki też - przed podaniem wystarczy na chwilę wrzucić na patelnię :)
Składniki:
- Placki tortilla 4 sztuki
- Pomidor 2 sztuki
- Żółta papryka 1 sztuka
- Czerwona cebula 1 sztuka
- Papryczka chilli 1/3 sztuki (lub według uznania)
- Sos tabasco 1/4 łyżeczki
- Kolendra posiekana 3 łyżki
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Przygotuj salsę. Pomidory, paprykę i cebulę pokój w drobną kostkę. Wymieszaj w misce. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, kolendrę, tabasco i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Placki tortilla podziel na 4 części każdy. Uzyskane w ten sposób ćwiartki zawiń w rożki (krawędzie muszą na siebie nachodzić) i zepnij wykałaczkami (jak agrafką). Rożki smaż na patelni z obu stron (bez tłuszczu), lekko je spłaszczając widelcem do momentu aż się zrumienią.
Rożki wypełniaj salsą i układaj na talerzu gotowe do podania.
Chlebowe miseczki z masą krewetkową
Jest to kolejny pomysł na domowe przyjęcie - pastę krewetkowo-jajeczną możesz przygotować godzinę przed podaniem i przechować w lodówce. Ale przede wszystkim walorem tego dania jest to, że smakuje wyśmienicie :) Adrian piał z zachwytu :p
Składniki:
- Krewetki black tiger 400 g
- 3 jajka
- Pieczywo tostowe 8 kromek
- Kilka liści sałaty rzymskiej
- 3 łyżki majonezu
- 1 mała czerwona cebula
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowania:
Przygotuj chlebowe miseczki. Odkrój skórkę z chleba tostowego. Każdą kromkę rozwałkuj. Wkładaj kromki chleba do formy na muffiny, uważając, by kromki chleba pozostały w całości. Staraj się jak najlepiej dopasować chleb do formy. Piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni, aż chleb będzie złocisty.
Obrane krewetki gotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Ugotowane pokrój na drobne kawałki (ok. 1 - 1,5 cm). Jajka ugotuj na twardo. Pokrój je na drobne kawałki. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę, sałatę porwij na drobne kawałki. Krewetki, jajka, cebulę i sałatę wymieszaj w misce. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj pastę.
Chlebowe miseczki napełniaj pastą. Gotowe :)
Te chlebowe miseczki wyglądają bardzo apetycznie :) bardzo fajny przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń