Sałatka z gruszką i granatem
Jest to jedna z ulubionych sałatek mojego męża. Słodko-słona, kolorowa, soczysta i chrupiąca... W sobotni poranek super wpisuje się we wspólne śniadanie, które zwykliśmy celebrować tego dnia, jako że w końcu weekend :) A celebracja tym większa, że mamy gości. Uwaga: sałatka zebrała pochwały, więc tym bardziej polecam!
Składniki:
- 2 dorodne gruszki
- 200 g sałaty różnego gatunku (koniecznie z domieszką rukoli!)
- Pestki z 1/2 dużego granatu
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Umytą sałatę przełóż do miski. Gruszki obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie plastry. Gruszki i pestki granatu dodaj do sałaty i wymieszaj składniki.
Przygotuj sos: w słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, miód, musztardę francuską, pieprz i sól. Gotowym sosem polej sałatkę. Voila!
Zapiekane warzywa z szynką parmeńską i jajkiem
Super szybkie danie - zapiekanka warzywna na bazie pomidorów i groszku cukrowego z chrupiącą szynką i jajkiem.
Składniki:
- 2 pomidory
- 150 g groszku cukrowego
- 2 jajka
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Groszek cukrowy ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki.
Cebulę i obrane pomidory pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, a po chwili pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Smaż warzywa ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj ugotowany groszek cukrowy. Smaż kolejne 3 minuty. Do warzyw dodaj porwaną na kawałki szynkę (3 plastry) i smaż całość jeszcze ok. 2 min. Posól i popieprz do smaku i wymieszaj.
Warzywa z szynką przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbij jajka oraz ułóż porwaną na kawałki pozostałą szynkę (1 plaster). Piecz w piekarniku do momentu ścięcia się jajek. Przed podaniem danie możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Łosoś w sezamie
Błyskawiczna wersja dania głównego dla tych, którzy wolą ryby od mięsa, czyli na przykład dla mnie :)
Składniki (4 porcje):
- 4 dzwonka łososia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 3 łyżki sezamu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 150 g cienkiego makaronu ryżowego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Łososia oprósz solą i pieprzem (sos będzie na bazie sosu sojowego, więc można nie używać soli). Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj olej sezamowy i smaż łososia z obu stron przez ok. 10 min.
Paprykę pokrój w cienkie paski. Wrzuć na patelnię do lekko złocistego łososia (po ok. 10 - 12 min). Dodaj sos sojowy. Smaż na wolnym ogniu przez kolejne 5 min.
Na oddzielnej patelni upraż sezam. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Makaron ryżowy układaj na talerzach. Na makaron kładź paprykę, a na wierzch łososia. Posyp rybę sezamem.
Cielęcina w sosie śliwkowym
... i delikatna cielęcina dla mięsożernych :)
Składniki (4 porcje):
- 500 g cielęciny
- 3 łyżki sosu śliwkowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mieszanych gatunków sałaty
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 limonka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżki sezamu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Cielęcinę oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Smaż cielęcinę z obu stron, aż się lekko zarumieni. Dodaj posiekany drobno czosnek oraz sos śliwkowy. Smaż całość jeszcze chwilę, aż sos lekko się skarmelizuje. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj sos ze smażenia oraz ok. 1/3 szklani wody. Piecz cielęcinę w piekarniku w temperaturze 185 stopni C przez ok. 20 - 25 minut.
Przygotuj sałatę. Umyj sałatę i ułóż na talerzach. Paprykę pokrój w cienkie paski, dodaj do sałatki. Szczypiorek potnij na paski o długości ok. 5 cm i razem z posiekaną kolendrą i miętą dodaj do sałaty.
Przygotuj sos do sałaty. Wymieszaj sok z limonki, ocet ryżowy, sos sojowy oraz cukier trzcinowy w słoiczku. Sezam upraż na patelni (bez tłuszczu) i dodaj do sosu. Wymieszaj. Sosem możesz polać sałatę tuż przed podaniem, lub podawaj go w oddzielnym naczynku.
Upieczoną cielęcinę pokrój na dość cienkie kawałki i układaj na sałacie. Polej sosem z pieczenia. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz