STRONA GŁÓWNA

20 lut 2011



Aloo ki tikki, czyli ziemniaczane klopsiki

Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "szczypta smaku... indie". Książkę uwielbiam i konsekwentnie wypróbowuję przepis po przepisie.



Składniki:

  • 500 g pokrojonych w kawałki ziemniaków
  • 150 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • kawałek (2 cm) korzenia imbiru, starty
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowania:

Ziemniaki ugotować do miękkości i dobrze osączyć; muszą być suche, ale gorące. Groszek gotować przez 4 minuty we wrzącej wodzie, do miękkości , osączyć.

W dużej misce rozgnieść ziemniaki, dodać groszek. Do małego garnuszka wlać 1 łyżkę oleju i smażyć chilli, cebulę oraz przyprawy przez 1 minutę. Dodać do ziemniaków wraz z mąką z ciecierzycy 1 dokładnie wymieszać. Następnie wlać sok z cytryny oraz trochę posolić. Wymieszać i podzielić na części, z każdej uformować niewielkie, delikatnie spłaszczone klopsy.

Pozostały olej rozgrzać na patelni i smażyć klopsy, aż się zrumienią. Podawać na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz