Stir fry z polędwicą wołową i zielonym groszkiem
Zanim powrócę do wakacyjnych wspomnień, jeszcze jeden przepis z ostatniej niedzieli. Pogoda była niesamowita. W związku z tym cały dzień spędziliśmy na spacerze. A jedzenie tym razem było niejako "przy okazji".
Składniki:
- 400g polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- garść suszonych grzybów mun
- 1/3 odsączonych pędów bambusa
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 400g makaronu somen
- 2-3 łyżki sosu śliwkowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- olej roślinny
Przygotowania:
Przygotuj składniki do smażenia. Polędwicę pokrój na cienkie paski, dodaj dwie łyżki sosu sojowego, sos śliwkowy i 1 łyżkę oleju roślinnego - wymieszaj całość. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, marchew pokrój w cienkie paski. Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz grzyby z wody i pokrój w paski.
Odmierz pozostałe składniki sosu (sos sojowy i ocet ryżowy).
Makaron przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Na woku/patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oleju roślinnego. W pierwszej kolejności smaż przygotowaną wcześniej marchew, po niecałej minucie dodaj cebulę i grzyby, a chwilę później imbir i czosnek. Wymieszaj składniki. Po chwili zgarnij je na ścianki woka (lub na bok patelni) i dodaj na patelnię polędwicę (wraz z sosem). Smaż z każdej strony przez ok. minutę.
Dodaj pędy bambusa i zielony groszek, a następnie sos sojowy i ocet ryżowy. Wymieszaj składniki i smaż przez ok. 30-40 sekund. Na końcu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj całość i po kilkunastu sekundach ściągnij wok/patelnię z ognia.
Może nie jest to typowy niedzielny obiad, ale w przypadku niedoborów weekendowego czasu z pewnością się sprawdzi.
Świetne danie, skusiłabym się :D
OdpowiedzUsuń