STRONA GŁÓWNA

28 mar 2014

Tosty francuskie z owocami



Przed zbliżającym się weekendem chciałam się z Wami podzielić kolejnym pomysłem na pyszne śniadanie. Tym razem coś, nad czym nie spędzicie pół sobotniego poranka (no, chyba, że postanowicie sami upiec ciasto brioche...). Zapraszam na tosty francuskie z owocami (póki co, mrożonymi - świetnie się do tego nadają!).



Składniki:

  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ziarna z 1/2 laski wanilii
  • kilka kromek ciasta brioche lub chałki
  • 1/2 szklanki mrożonych jagód
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 30 g masła
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowania:



Jajka wbij do miski, rozbełtaj. Dodaj mleko, cukier, ziarna wanilii i skórkę z cytryny, roztrzep składniki na jednolitą masę.

Kromki ciasta brioche (lub chałki) zanurz w masie jajecznej. Na połowie kromek ułóż mrożone jagody, przykryj pozostałymi kromkami. Na patelni rozpuść ok. 2 łyżki masła, smaż tosty po ok. 3 minuty z każdej strony (tj. do momentu, aż się zrumienią). Podobnie postępuj z kolejnymi partiami tostów. Przed podaniem posyp tosty cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglądają :) W końcu muszę się skusić na takie śniadanko :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Choć to milion kalorii, raz na jakiś można sobie pozwolić na trochę rozpusty :)

      Usuń
  2. świetny pomysł, ładny talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń