STRONA GŁÓWNA

25 mar 2014

Fioletowe kopytka z pieczoną marchewką



Fioletowe ziemniaki (chińskie trufle) nie są w Polsce zbyt popularne. Szczerze mówiąc, przywiozłam je ostatnio jako pamiątkę z podróży (całe szczęście w UE nie ma kontroli celnych, bo byłby obciach...). Podobno jednak są miejsca, gdzie można je u nas dostać (np. w Warszawie w Hali Mirowskiej). Fioletowe ziemniaki nie dość, że wyglądają pięknie (kolor pozostaje intensywnie fioletowy nawet po obróbce termicznej), są niskokaloryczne i zdrowe. Zawierają wiele witamin (A, witaminy z grupy B, C) i minerałów, są bogate w błonnik i przeciwutleniacze.

Fioletowe ziemniaki nadają się do pieczenia, na pure, czy jako dodatek do sałatek. A jak widać na zdjęciach, da się z nich też przygotować kopytka.



Składniki (2 porcje):

Kopytka
  • 330 g fioletowych ziemniaków
  • 80 g mąki pszennej (plus dodatkowa ilość do posypania blatu)
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól

Dodatki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 gałązki świeżego tymianku (plus do podania)
  • 100 g kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 łyżki masła
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Ziemniaki wymyj, osusz ręcznikiem papierowym i nakłuj widelcem (aby nie "strzelały" podczas pieczenia). Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 minut (tj. do momentu, aż będą miękkie) - uwaga, ziemniaki pieczemy ze skórką. Ciepłe jeszcze ziemniaki przekrój na połówki, łyżką wydrąż z nich miąższ. Następnie rozetrzyj go za pomocą praski do ziemniaków. Przełóż na blat, dodaj mąkę, jajko i sól i szybko połącz składniki. Nie wyrabiaj ciasta! Podziel ciasto na 2-3 porcje i na oprószonej mąką powierzchni formuj wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie krój je w poprzek na kluseczki o długości ok. 1,5 cm. Kopytka gotuj partiami w dużej ilości lekko osolonej wody. Wyciągaj łyżką cedzakową od razu, kiedy wypłyną na powierzchnię.





Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Oprósz solą, skrop oliwą z oliwek i posyp listkami tymianku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut (marchewka powinna być al dente).

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek i smaż kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieni dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę (ok. 1 minutę). Przed podaniem kopytka podsmaż na maśle. Podawaj je z dodatkiem pieczonych warzyw i smażonej kiełbasy. Danie możesz przyozdobić świeżym tymiankiem.



6 komentarzy:

  1. Odlot! Fioletowych kopytek jeszcze nie widziałem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że robiłam je pierwszy raz :) Intensywny kolor upieczonych ziemniaków zaskoczył mnie. A lekko fioletowe kopytka według mnie też wyglądają interesująco

      Usuń