STRONA GŁÓWNA

21 mar 2014

Sernik na zimno z dodatkiem białej czekolady z kawową polewą



Jeśli chodzi o ciasta, myślę, że najwięcej w życiu zrobiłam serników. Uwielbiam je - jeść, robić, piec, dekorować, wymyślać, podsuwać innym pod nos. A ten sernik jest bezdyskusyjnie moim numerem jeden. Łączy w sobie samo dobro - kremowy ser i śmietankę, słodką białą czekoladę, maślane ciasteczka, i kawę. Co tu dużo gadać - po prostu U-WIEL-BIAM.



Składniki:

Masa serowa
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 80 g drobnego cukru
  • 250 g sera ricotta
  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 100 g białej czekolady
  • 6 listków żelatyny (lub 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku)

Spód
  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g masła

Bursztynowe orzechy
  • garść lub dwie orzechów brazylijskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Kawowa polewa
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka mocnej kawy
  • 15 g śmietanki kremówki



Przygotowania:

Przygotuj spód z maślanych ciastek. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Ciastka maślane umieść w worku foliowym i rozwałkuj wałkiem do ciasta (do uzyskania konsystencji bułki tartej). Dodaj rozkruszone ciastka do rozpuszczonego masła, wymieszaj. Formę do ciasta (o średnicy ok. 24 cm, z odpinaną obręczą) wyłóż papierem do pieczenia (kiedy sernik będzie gotowy, ułatwi to przeniesienie go na paterę). Na dno formy wysyp pokruszone ciastka z masłem. Rozmieść je równo i dociskaj dłońmi tak, by uzyskać równą powierzchnię (ważne, aby brzegi formy były szczelnie wypełnione masą). Odłóż formę na bok na czas przygotowania masy serowej.

Listki żelatyny przełóż do naczynia, zalej zimną wodą i namocz przez kilka minut (tak długo, aby żelatyna rozmiękła) - jeżeli używasz żelatyny w proszku, ten etap należy pominąć. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki wrzącej wody i mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Śmietankę kremówkę przelej do rondelka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Wmieszaj rozpuszczoną żelatynę. Odstaw całość do ostygnięcia.



Ricottę i twaróg umieść w robocie kuchennym i zmiksuj. Białą czekoladę (100 g) połamaną na kawałki rozpuść w rondelku umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą (uważaj, aby dno rondelka nie dotykało powierzchni wody). Dodaj czekoladę do sera i zmiksuj. Następnie dodaj ostudzoną śmietankę kremówkę z żelatyną i miksuj chwilę (do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji). Sernik przykryj folią i włóż do lodówki na noc.

Orzechy brazylijskie przełóż na papier do pieczenia. Przygotuj karmel. Wlej wodę do garnka o grubym dnie, dodaj cukier. Wymieszaj cukier z wodą i gotuj na małym ogniu. Zanim woda z cukrem zacznie się gotować, cukier powinien być całkowicie rozpuszczony! Kiedy cukier się rozpuści, przestań mieszać. Obserwuj, jak syrop się zmienia (nie mieszaj go!) - najpierw pojawią się bąble, potem syrop zacznie zmieniać kolor - od złocistego po brązowy. Za pomocą łyżki polewaj karmelem orzechy. Kiedy karmel ostygnie, rozkrusz nożem orzechy na mniejsze kawałki (wedle uznania, będą stanowić ozdobę sernika).

Przygotuj polewę kawową. Czekoladę (50 g) połamaną na kawałki przełóż do rondelka. Dodaj kawę i śmietankę. Rondel umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Kiedy masa będzie gładka, zdejmij rondelek znad gotującej się wody. Odczekaj chwilę, aż polewa nieco ostygnie. Wyjmij sernik z lodówki i obkrój ostrożnie brzegi nożem. Zdejmij obręcz formy. Sernik polej polewą. Powinna ona utworzyć cieniutką warstwę - jest dość lekka i łatwo się rozsmarowuje. Na wierzchu sernika ułóż orzechy w karmelu. Włóż sernik do lodówki jeszcze na pół godziny. Gotowe

7 komentarzy:

  1. Wow! Te orzechy są zjawiskowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tymi orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wygląda fantastycznie, ale jeszcze bardziej podoba mi się patera :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dekoracja orzechami tak cudnie ozłoconymi godna oklasków. brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi się tu u Ciebie podoba, fajne miejsce!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wszystkie miłe słowa! Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda ładnie - szczerze polecam! mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń