STRONA GŁÓWNA

4 mar 2014

Lasagne z pieczonymi burakami, kozim serem i miętowym pesto



Ostatnie dwa tygodnie spędziliśmy w Hamburgu. Trudno było przejść obojętnie obok ulicznych fast-foodów z rybnymi przysmakami. Wszystko super świeże i pyszne, jednak jedzenie typowego fish&chips przez kilka dni z rzędu to trudne doświadczenie. Z przyjemnością wróciłam do własnej kuchni. Stęskniona za trochę lżejszym jedzeniem, po dwutygodniowej przerwie, zabrałam się za gotowanie. Na pierwszy ogień poszła odchudzona lasagne, z pieczonymi burakami i kozim serem.

Składniki (3-4 porcje):

Buraczane wnętrze
  • 4 średnie buraki
  • 150 g koziego twarogu
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz



Miętowe pesto
  • listki z pęczka mięty
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Płaty lasagne
  • 200 g mąki plus mąka do zagniatania ciasta
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml ciepłej wody

Przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta na makaron. Na blat przesiej mąkę, wmieszaj w nią sól, a następnie zrób zagłębienie i wbij jajko oraz żółtka. Wyrabiaj ciasto podlewając wodą. Jeśli ciasto będzie się lepić, podsyp je mąką. Wyrabiaj tak długo, aż będzie elastycznie i gładkie (ale nielepiące!). Kulę ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 2 lub 3 kawałki i każdą rozwałkuj na cieniutki placek (jeśli możesz skorzystać z maszyny do makaronu, "rozwałkuj" placki za jej pomocą zaczynając od najszerszego ustawienia a kończąc na najcieńszym). Z placków wykrój płaty lasagne. Ułóż je na blacie podsypując mąką, aby się nie skleiły.





Buraki obierz i pokrój w słupki o przekroju ok. 1cmx1cm. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, posyp posiekanym drobno czosnkiem, świeżymi listkami tymianku, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprósz solą i pieprzem. Buraki piecz przykryte folią aluminiową w temperaturze 200 stopni przez ok. 40-50 minut. W międzyczasie przygotuj miętowe pesto - listki mięty, oliwę z oliwek, sok z cytryny, uprażone orzeszki piniowe miksuj krótko blenderem, a następnie dopraw solą morską i pieprzem.



Płaty lasagne gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będą al dente. Po ugotowaniu rozłóż je na talerzach, jeden obok drugiego, tak, aby się nie posklejały. Następnie, póki makaron jest jeszcze ciepły, "składaj" lasagne na talerzach. Najpierw ułóż płat makaronu, następnie warstwę buraków i sera koziego. Ułóż 2-3 takie same warstwy. Ostatnia powinna być przykryta płatem makaronu i polana miętowym pesto. Danie możesz ozdobić świeżymi listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz