STRONA GŁÓWNA

14 mar 2014

Nadziewana focaccia z jarmużem i pomidorkami



Focaccia to mało skomplikowany wypiek, który przygotowuje się dość szybko (ok. godzina oczekiwania na wyrośnięcie ciasta plus pół godziny pieczenie). To często moje koło ratunkowe, kiedy goście zapowiadają się spontanicznie, a zawartość lodówki nie wygląda obiecująco. Wystarczy mąka, woda, trochę oliwy i drożdże (na szczęście zawsze mam żelazny zapas suszonych drożdży w domu!). Jeśli chodzi o dodatki, mogą być skromne (wystarczą np. suszone zioła i oliwki), a i tak złocisty, domowy chlebek będzie wyglądał kusząco.

Poniżej podaję przepis na pyszną nadziewaną focaccię - z jarmużem i pomidorkami. Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem jarmużu, możecie z powodzeniem zastąpić go kapustą włoską.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 270 g jarmużu
  • 5-8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól morska



Przygotowania:

Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i suszone drożdże, wymieszaj. Następnie dolej wodę i oliwę, wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Ciasto przełóż na oprószoną mąką płaską powierzchnię i zagniataj przez ok. 10 minut (wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Dużą miskę wysmaruj oliwą z oliwek. Przełóż do niej ciasto i przykryj czystą ściereczką. Odłóż na ok. 1 godzinę (lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość). Następnie przełóż je na oprószoną mąką powierzchnię, zagniataj przez ok. 5 minut. Podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj tak, aby odpowiadała wielkości formy do pieczenia (ja użyłam formy o bokach 24x28 cm). Formę wyłóż papierem do pieczenia, możesz dodatkowo natłuścić powierzchnię oliwą z oliwek. Pierwszą porcję ciasta przełóż do formy.





Jarmuż wypłucz i odetnij liście od grubego środka. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć liście na 1 minutę do wrzątku, następnie odcedź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i podsmaż krótko. Dodaj jarmuż, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Następnie przełóż warzywa na dolną warstwę ciasta. Rozrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Przykryj całość drugą porcją ciasta. Na wierzchu ułóż oliwki, lekko wpychając je w ciasto. Focaccię skrop oliwą i posyp solą morską. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut (lub do momentu, aż ciasto się zrumieni). Focaccia najlepiej smakuje na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz