STRONA GŁÓWNA

15 mar 2014

Buła ze śledziem z dodatkiem pasty z białej fasoli



Wiosnę w tym roku przywitaliśmy w Hamburgu. Już pod koniec lutego kwitły tam przebiśniegi i krokusy. Pogoda była cudowna, słońce i ponad 10 stopni na plusie. Chciałoby się powiedzieć, że czas zatoczył koło, ale nie do końca. Kiedy odwiedzaliśmy Hamburg rok temu, w styczniu, było zupełnie inaczej. Ujemne temperatury i przeszywająca morska wilgoć skutecznie zniechęcały do długich spacerów. Pamiętam, jak dziś, kiedy biegając o świcie po targu rybnym z aparatem w dłoniach ledwo mogłam go utrzymać, ponieważ ręce siniały z zimna i bolały okrutnie. Ale oczywiście wszystko było tak fascynujące, kolorowe, głośne i pachnące, że z zawziętością ściskałam aparat próbując uwiecznić ile się da. Targ jest świetny. Mimo, że Fischmarkt, można tam kupić nie tylko ryby. Są owoce, warzywa, jest mydło i powidło. Targ zlokalizowany jest nad morzem, w cieniu przepięknej, stuletniej hali aukcyjnej. W mroźny, zimowy poranek atmosferę rozgrzewają wrzeszczący handlarze wystrzeliwujący z siebie jakieś milion słów na minutę oraz gorąca kawa wypijana z papierowego kubka. Buła ze śledziem natomiast stanowi śniadanie idealne w tych okolicznościach.

O jedzeniu w Hamburgu można by pisać długo i barwnie. W mieście znajduje się kilka bardzo dobrych restauracji, m.in. wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Jednak kiedy wspominam Hamburg, w pierwszej kolejności na myśl przychodzą mi uliczne stragany pełne bułek z rybami. Z rybami w różnej postaci - surowymi, w occie, smażonymi.



Składniki:

Kanapka
  • śledzie marynowane w occie (najlepiej domowej roboty)
  • biała fasola z puszki
  • pasta z białej fasoli (składniki i przepis poniżej)
  • buły
  • sałata
  • świeży ogórek
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Pasta z białej fasoli
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowania:

Przygotuj pastę z białej fasoli. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz na sicie zimną wodą. Czosnek obierz i posiekaj grubo. Następnie przełóż wszystkie składniki pasty (poza natką pietruszki) do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj posiekaną natkę i wymieszaj pastę.



Połówki bułek posmaruj pastą z białej fasoli, następnie układaj na kanapkach sałatę, białą fasolę, śledzie w occie, plastry ogórka i posiekany szczypiorek. Dopraw kanapki solą i pieprzem.

Umówmy się, nie jest to to samo, co świeży śledzik w porcie w Hamburgu. Ale pobudza wyobraźnię i odświeża wspomnienia.































2 komentarze: