STRONA GŁÓWNA

6 mar 2014

Frittata z szynką parmeńską, marchewką i ziemniakami



Ponieważ weekend tuż tuż, pora pomyśleć o sobotnim/niedzielnym śniadaniu...

Składniki (2 porcje):

  • 3 jajka
  • 150 g śmietany
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • ok. 250 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w pióra. Oprósz solą i smaż na oliwie do momentu, aż się zeszkli. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w plastry (ziemniaki na grubość ok. 3-4 mm, marchewkę trochę cieniej). W rondelku rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż krótko warzywa z dodatkiem igiełek rozmarynu, a następnie zalej je bulionem drobiowym. Gotuj pod przykryciem przez ok. 13-15 minut, następnie odkryj i gotuj do momentu, aż bulion niemal w całości wyparuje.



Jajka rozbełtaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Warzywa przełóż na patelnię żeliwną (lub inną, która nadaje się do piekarnika). Zalej je masą jajeczną, na wierzchu ułóż szynkę parmeńską, podsmażoną wczesniej czerwoną cebulę, posyp świeżymi listkami tymianku. Frittatę smaż przez ok. 7-9 minut, a następnie przełóż do piekarnika i piecz na opcji grill do momentu, aż frittata się zrumieni (zajęło mi to niecałe 10 minut). I gotowe - pyszne, pożywne śniadanie.


4 komentarze: