Grillowany stek z tuńczyka z limonkowym risotto
Dzisiaj proste danie z tuńczyka. Uwielbiam tę rybę. W moim ulubionym rybnym (gdzie świeże ryby i owoce morza dostarczane są codziennie!) można dostać fantastyczny filet z tyńczyka. Ryba jest tak dobra i pachnąca, że zanim uda mi się ją ugrillować (czy też przygotować jakiekolwiek inne danie docelowe), istotna część zostaje pochłonięta na surowo...
A jeśli chodzi o risotto limonkowe, to przyznam, że przygotowuję je od niedawna. Natchnieniem była cytrynowa wersja tego dania. Moja opcja limonkowa ma wyrazisty smak - sok z limonki, liście kafiru, mięta, czosnek i imbir. Skąd zielony kolor? Sekretem jest... miętowy likier o intensywnej barwie.
Składniki (2 porcje):
Tuńczyk:
- 600g mięsa z tuńczyka (na steki)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirin
- 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki ziaren sezamu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Risotto:
- 200 g ryżu arborio
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka startego korzenia imbiru
- 4-5 listków limonki (kafir)
- 1 limonka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- ok. 30 ml likieru miętowego
- garść posiekanych listków mięty (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowania:
Tuńczyka pokrój na steki o grubości ok. 1.5-2 cm. Przygotuj marynatę - do naczynia wlej sos sojowy, mirin, oliwę z oliwek; następnie dodaj cukier i ziarna sezamu i wymieszaj dokładnie całość. Steki przełóż do miski, zalej sosem i odłóż na ok. 30 minut.
Podczas gdy ryba się marynuje, zajmij się przygotowaniem risotto. Czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej ok. 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć na patelnię czosnek i imbir. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj składniki i smaż ok. 1-2 minuty, aż ryż się zeszkli. Następnie zalej składniki winem, a kiedy odparuje ok. 2/3 płynu dodaj liście limonki (ja używam mrożonych), sok z połowy limonki i likier miętowy. Wymieszaj całość a następnie zalej wywarem warzywnym, tak aby zakrył ryż.
Gotuj risotto na wolnym ogniu. Podczas gotowania co jakiś czas dolewaj wywaru (w miarę jak ryż absorbuje płyn) - czynność tę powtarzaj ok. 3-4 razy. Ugotowane risotto powinno być al dente (i nie powinno być zbyt suche - risotto położone na talerzu powinno lekko się "rozpływać").
Grillowanie tuńczyka zajmuje max 7 minut (połowę czasu z jednej i połowę z drugiej strony). Przygotowanie ryby należy zgrać w czasie z gotowaniem risotto (łączny czas przygotowania risotto to ok. 20-25 minut). Gotowego tuńczyka podajemy w towarzystwie limonkowego ryżu i pokrojonej w ćwiartki limonki. Polecam posypać ryż startą skórką z limonki, a danie podać z rukolą, czy też świeżymi listkami mięty. Co mogę jeszcze dodać? TO JEST PYSZNE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz