Pizza ze szparagami i jajkiem
Sezon na szparagi w pełni! Jeśli chodzi o mnie, korzystam, ile się da. Sezon otworzyliśmy na dobre podczas ostatniego urlopu majowego, który spędzaliśmy w Chorwacji. Oj, jakie te szparagi były dobre. Coś mi się wydaje, że moja dzisiejsza propozycja nie jest szczególnie oryginalna - szparagi, jajko, boczek i sos śmietanowy. Bardzo proste. Najważniejsze jednak, że smakuje jak wiosna.
Składniki (2 porcje):
Ciasto na pizzę:
- 500 g mąki chlebowej
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml wody
a na wierzchu:
- garść szparagów x 2
- 300 g gęstej śmietany (18% lub 22%)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- ok. 4 plastry wędzonego boczku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Drożdże, cukier i wodę wymieszaj w naczyniu i odstaw na ok. 5 minut. Następnie mąkę przesyp na stolnicę, dodaj sól, lekko zamieszaj widelcem. W mące zrób zagłębienie i powoli wlewaj drożdże z wodą, delikatnie mieszając ciasto widelcem. Kiedy powstanie grudkowata masa, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi - ugniataj je przez ok. 10 minut. Następnie powstałą kulę ciasta obsyp mąką, przełóż do suchego naczynia i przykryj czystą ściereczką. Ciasto odstaw na ok. 15 minut.
Kiedy ciasto odpocznie, posyp mąką stolnicę. Podziel ciasto na dwie porcje i każdą rozwałkuj (do uzyskania grubości ok. 0,5 cm). Płaską formę do pieczenia wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia, obsyp delikatnie mąką i lekko skrop oliwą. Rozwałkowane ciasto przełóż na formę (powierzchnię ciasta również możesz delikatnie skropić oliwą z oliwek). Piecz w temperaturze ok. 240 stopni przez ok. 10 minut (kiedy ciasto lekko się zarumieni, wyjmij je z piekarnika).
Szparagi wypłucz. Odłam zdrewniałe końce i gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3 minuty (delikatne końcówki niech pozostaną nad powierzchnią wody). Czosnek obierz i posiekaj drobno. Śmietanę przełóż do naczynia, dodaj czosnek i dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonej pizzy rozsmaruj połowę sosu (pozostałą część wykorzystasz do drugiej pizzy), ułóż garść szparagów, skrop je oliwą i rozbij jajko. Pizzę piecz w temperaturze ok. 200 stopni, do momentu, aż białko jajka się zetnie.
W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni, aż stanie się lekko chrupiący. Połowę porcji boczku rozsyp na gotowej pizzy. Cały proces powtórz z drugą porcją szparagowej pizzy.
Danie było tak smaczne, że następnego dnia Mój A. namawiał mnie na powtórkę! Nie potrafiłam odmówić - w dziwny sposób było to pewnego rodzaju przedłużenie urlopu. Tylko morza brak...
wygląda fantastycznie i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuńnieważne czy oryginalne, to zestawienie jest po prostu pyszne;)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
życie & podróże
gotowanie
wow, proste a takie apetyczne.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) faktycznie, bardzo proste :)
OdpowiedzUsuń