STRONA GŁÓWNA

20 maj 2012



Rabarbarowe crubmle z dodatkiem truskawek

Aby uściślić - na pierwszym planie dzisiaj rabarbar (nie truskawki! - na nie przyjdzie jeszcze pora). Crumble to chyba najprostsza rzecz na bazie rabarbaru (no, może poza kompotem), jaką przyrządzam. Cóż mogę jeszcze dodać? Wiosna w pełni, pogoda prawie letnia. Wspólne posiłki na świeżym powietrzu, pyszne sezonowe dania - to taka mała zapowiedź wakacji! Zachęcam do wiosennego gotowania :)



Składniki:

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 140 g mąki
  • 100 g cukru pudru

... i soczyste wnętrzne:
  • ok. 700 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 90 g cukru trzcinowego

Przygotowania:

Zacznij od przygotowania kruszonki. Mąkę i cukier wymieszaj w misce. Następnie przełóż masło na stolnicę, dodaj sypkie składniki i siekaj nożem do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą.



Rabarbar dokładnie wypłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki długości ok. 2-3 cm. Rabarbar przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp cukrem trzcinowym. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 25 minut.



W międzyczasie przygotuj truskawki - wypłucz je i obierz z szypułek. Pokrój owoce na duże kawałki. Kiedy rabarbar będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika. Na wierzchu ułóż truskawki, a następnie posyp całość równomiernie grubą warstwą kruszonki.



Crumble piecz w temperaturze 180 stopni przez kolejne 30 minut - kruszonka powinna się przyrumienić, a sok z rabarbaru i truskawek, bulgocąc, powinien wypływać bokami na powierzchnię. Ciasto wyjmij z piekarnika. Gotowe!



1 komentarz:

  1. sezon widze w pełni - i dobrze !
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń