Rabarbarowe crubmle z dodatkiem truskawek
Aby uściślić - na pierwszym planie dzisiaj rabarbar (nie truskawki! - na nie przyjdzie jeszcze pora). Crumble to chyba najprostsza rzecz na bazie rabarbaru (no, może poza kompotem), jaką przyrządzam. Cóż mogę jeszcze dodać? Wiosna w pełni, pogoda prawie letnia. Wspólne posiłki na świeżym powietrzu, pyszne sezonowe dania - to taka mała zapowiedź wakacji! Zachęcam do wiosennego gotowania :)
Składniki:
Kruszonka:
- 100 g masła
- 140 g mąki
- 100 g cukru pudru
... i soczyste wnętrzne:
- ok. 700 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 90 g cukru trzcinowego
Przygotowania:
Zacznij od przygotowania kruszonki. Mąkę i cukier wymieszaj w misce. Następnie przełóż masło na stolnicę, dodaj sypkie składniki i siekaj nożem do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą.
Rabarbar dokładnie wypłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki długości ok. 2-3 cm. Rabarbar przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp cukrem trzcinowym. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 25 minut.
W międzyczasie przygotuj truskawki - wypłucz je i obierz z szypułek. Pokrój owoce na duże kawałki. Kiedy rabarbar będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika. Na wierzchu ułóż truskawki, a następnie posyp całość równomiernie grubą warstwą kruszonki.
Crumble piecz w temperaturze 180 stopni przez kolejne 30 minut - kruszonka powinna się przyrumienić, a sok z rabarbaru i truskawek, bulgocąc, powinien wypływać bokami na powierzchnię. Ciasto wyjmij z piekarnika. Gotowe!
sezon widze w pełni - i dobrze !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com