STRONA GŁÓWNA

19 kwi 2012



Mini tarty ze szpinakiem i serem ricotta

Bardzo lubię weekendy u Rodziców. Lubię ogródek, kota i nasze wypady na kawę do Kazimierza. Ale ponad wszystko lubię to, że choć na chwilę możemy się oderwać...



Wracając jednak do tematów kulinarnych - przyznaję, wyszło dość rustykalnie. Z drugiej strony, nic w tym złego. Mini tarty były bardzo smaczne - jakby powiedział pewien bohater serialowy "what is not to like?" Szpinak - dobry, ser -dobry, kruche ciasto - dobre! Z braku specjalnych foremek do pieczenia ciastek, wykorzystałam zwykłą formę na muffinki.



Składniki (6 babeczek):

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Farsz:
  • ok. 5-8 sztuk pieczarek
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g liści młodego szpinaku
  • ok. 3-4 łyżki sera ricotta
  • 2 łyżki śmietany (np. 18%)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów nerkowca lub piniowych
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj kruche ciasto. Posiekaj mąkę z masłem. Dodaj żółtko, wodę i sól. Ugniataj ciasto. Gotowe włóż zawinięte w folię do lodówki na 30 min.



Formę na muffiny (lub inne foremki do pieczenia ciastek - o głębokości ok. 4 cm) wysmaruj masłem. Ciasto na tartę podziel na 6 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (powinny być nieco większe niż foremki). Ciasto ułóż w foremkach. Przykryj dociętymi odpowiednio kawałkami papieru do pieczenia - na każdy kawałek ciasta wsyp fasolkę, aby obciążyć ciasto. Piecz w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni przez 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika. Usuń papier i fasolki.



Przygotuj farsz. Pieczarki wypłucz dokładnie i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek - smaż cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili pieczarki. Całość smaż przez ok. 10 minut. Pieczarki zalej winem, wymieszaj składniki i poczekaj, aż 2/3 płynu odparuje.

Dodaj śmietanę i musztardę. Ponownie wymieszaj całość. Dodaj świeży szpinak, dopraw farsz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę.



Miseczki z podpieczonym kruchym ciastem wyłóż farszem. Na wierzchu każdej mini tarty połóż trochę sera ricotta (niecałą łyżkę) i posyp orzechami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15-20 minut - tarty powinny być przyrumienione.

Moje rustykalne mini tarty były bardzo smaczne. Po takiej konkretnej przekąsce wskazana jest kawa. Tym razem - w jednym z naszych ulubionych miejsc...



Jakoś nie mogę się dzisiaj opędzić od tych rustykalnych klimatów. Prawie każde zdjęcie, które zrobiłam w zeszłą sobotę, dopełnia sielski obrazek w mojej głowie. Mały I. od razu zakochał się w najbardziej kolorowym i kiczowatym wiatraku na rynku... Miłość trwała krótko - wiatrak został zdemontowany 5 minut po zakupie...



Kiedy szliśmy ulicą, bez naszej zgody wciśnięto nam w uszy kilka wróżb. Nie powiem, ostatnia, jaką otrzymałam tym sposobem (w tym samym miejscu!) spełniła się. Kto wie - może i tym razem...

Uwieliam ten klimat wiklinowych koszyków, dachów krytych gontem, straganów, kościołów i licznych galerii. Inny świat...

5 komentarzy:

  1. Ja tez jestem zdania, ze rustykalnosc wcale nie jest zla - a juz na pewno nie w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. babeczki przecudne - i bardzo dobrze, że rustykalne. aż miło poczytać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki śliczne a składniki bardzo zachęcające:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za tak miłe słowa :) niech więc będzie rustykalnie...

    OdpowiedzUsuń