Makaron z łososiem w sosie szafranowo-śmietanowym
Za każdym razem, kiedy zaczynam narzekać na wybitnie ujemne temperatury, przypominam sobie słowa jednej z moich koleżanek. Otóż zwykła ona mówić, że taka pogoda ma swoje dobre strony. Jej córeczka zawsze z największą niecierpliwością czeka na mroźną zimę - mroźna zima oznacza weekendy spędzone pod kocem, z gorącą herbatą i czytaniem bajek. W zasadzie brzmi to nieźle... Niestety, nie jestem w stanie wyobrazić sobie Małego I., siedzącego w jednym miejscu dłużej niż przez, powiedzmy, trzydzieści sekund...
Zdania więc nie zmienię - zima może ma swoje dobre strony (narty, sanki i inne tego typu atrakcje), ale każda temperatura poniżej -15 to drobna przesada. Moja dzisiejsza propozycja jest za to bardzo słoneczna - od samego patrzenia robi się ciepło! Nie wiem, czy to przez kolor, ale widok i zapach tego dania powoduje, że myślę o lecie...
Składniki (2 porcje):
- dwa dzwonka łososia
- 200 g makaronu spaghetti
- 150 ml śmietanki kremówki
- szczypta szafranu
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 100-150 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki świeżych listków bazylii
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowania:
Łososia wypłucz, delikatnie oprósz solą, dopraw pieprzem. Posiekaj 1 łyżkę świeżej bazylii (pozostałą odłóż . Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym (skórą do dołu) na papierze do pieczenia. Posyp posiekaną bazylią. Lekko skrop oliwą z oliwek.
Rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika, kiedy będzie lekko złocista.
W rondelku zagotuj śmietankę z szafranem, zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut. Sos powinien mieć wyraźny, żółty kolor.
Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, odłóż kilka do przyozdobienia dania. Obrany czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pomidorki i czosnek, oprósz solą. Smaż chwilę (uważaj, aby czosnek się nie przypalił), a następnie dodaj wino. Wymieszaj całość i gotuj do momentu, aż płyn zredukuje się o ok. połowę.
Do sosu z pomidorkami dodaj szafranową śmietankę, a następnie łososia porwanego na dość małe kawałki (ok. 2-3 cm długości). Wymieszaj całość i gotuj jeszcze przez kilka minut.
W międzyczasie ugotuj spaghetti (powinno to zająć ok. 10-15 minut). Zostaw trochę wody z gotowania makaronu (przyda się, jeśli sos będzie zbyt gęsty). Makaron dodaj do sosu szafranowego. Wymieszaj dokładnie składniki. Dopraw solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Od razu nakładaj na talerze i podawaj.
Danie to podaję posypane świeżymi listkami bazylii, z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.
pyszności! :D
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńCudne kolory i smaki, sos szafranowy zachęca :)
OdpowiedzUsuń@burczymiwbrzuchu: mam nadzieję, że spróbujesz :)
OdpowiedzUsuńBrzmi super, ale... czy śmietankę kremówkę można czymś zastąpić? Może chociaż mniej tłustą śmietaną? :)
OdpowiedzUsuń