Carpaccio z tuńczyka z sałatką z czarnej rzepy
Klucz do sukcesu w przypadku tego dania, to oczywiście świetna ryba. Mam wrażenie, że wkład kucharza jest niewielki... Do takiego carpaccio polecam moją sałatkę z czarnej rzepy - do przygotowania w 10 minut! Przepis ze specjalną dedykacją dla K.
Składniki (2 porcje):
Carpaccio
- 250 g świeżego tuńczyka
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy
Sałatka z czarnej rzepy
- 1 czarna rzepa
- 1/2 ogórka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka mirin
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- świeża papryczka chilli (do smaku)
Przygotowania:
Świeżego tuńczyka włóż do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Następnie rybę pokrój w możliwie cienkie plastry i ułóż je na dużym talerzu, jeden obok drugiego (jak na zdjęciach).
Przygotuj sałatkę z czarnej rzepy (warzywo to jest obecnie dostępne w wielu supermarketach). Czarną rzepę obierz ze skórki, a następnie pokrój w cieniutkie słupki. Ogórka przekrój na pół, wydrąż nasiona, a następnie (podobnie jak rzepę) pokrój na cienkie paski.
Rzepę i ogórka przełóż do miski. Papryczkę chilli posiekaj drobno i dodaj do warzyw. Przygotuj teraz sos - w oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i mirin.
Na suchej patelni upraż ziarna sezamu - wsyp na patelnię i wstrząsaj nią od czasu do czasu, do momentu, aż sezam stanie się złocisty.
Warzywa polej przygotowanym sosem, dodaj ziarna sezamu. Całość wymieszaj.
Carpaccio podawaj w towarzystwie wasabi i marynowanego imbiru. Do oddzielnej miseczki wlej sos sojowy. Sałatka z czarnej rzepy również idealnie pasuje do tego dania. Moje klimaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz