STRONA GŁÓWNA

9 lut 2012



Carpaccio z tuńczyka z sałatką z czarnej rzepy

Klucz do sukcesu w przypadku tego dania, to oczywiście świetna ryba. Mam wrażenie, że wkład kucharza jest niewielki... Do takiego carpaccio polecam moją sałatkę z czarnej rzepy - do przygotowania w 10 minut! Przepis ze specjalną dedykacją dla K.



Składniki (2 porcje):

Carpaccio
  • 250 g świeżego tuńczyka
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • sos sojowy

Sałatka z czarnej rzepy
  • 1 czarna rzepa
  • 1/2 ogórka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • świeża papryczka chilli (do smaku)

Przygotowania:

Świeżego tuńczyka włóż do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Następnie rybę pokrój w możliwie cienkie plastry i ułóż je na dużym talerzu, jeden obok drugiego (jak na zdjęciach).



Przygotuj sałatkę z czarnej rzepy (warzywo to jest obecnie dostępne w wielu supermarketach). Czarną rzepę obierz ze skórki, a następnie pokrój w cieniutkie słupki. Ogórka przekrój na pół, wydrąż nasiona, a następnie (podobnie jak rzepę) pokrój na cienkie paski.



Rzepę i ogórka przełóż do miski. Papryczkę chilli posiekaj drobno i dodaj do warzyw. Przygotuj teraz sos - w oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i mirin.

Na suchej patelni upraż ziarna sezamu - wsyp na patelnię i wstrząsaj nią od czasu do czasu, do momentu, aż sezam stanie się złocisty.

Warzywa polej przygotowanym sosem, dodaj ziarna sezamu. Całość wymieszaj.



Carpaccio podawaj w towarzystwie wasabi i marynowanego imbiru. Do oddzielnej miseczki wlej sos sojowy. Sałatka z czarnej rzepy również idealnie pasuje do tego dania. Moje klimaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz