STRONA GŁÓWNA

4 cze 2014

Pappa al pomodoro czyli zupa z pomidorów i chleba



To już drugi tydzień w Toskanii. Zanim tu przyjechaliśmy, miałam pewne wyobrażenie na temat tego, jak będzie wyglądał miesięczny urlop. Rzeczywistość okazała się jednak lepsza, niż wszystkie wizje razem wzięte. Mam już setki zdjęć. Jednak nie do końca jestem z nich zadowolona. Mam wrażenie, że nie są w stanie w pełni oddać ducha tego miejsca. Tego spokoju, odgłosów przyrody, zmieniających się kolorów powietrza, światła, które przebija się rano przez drewniane okiennice...



Mimo, że życie upływa nam tu leniwie, dni wypełnione są po brzegi. Czasem jedziemy na kawę do miasteczka oddalonego o kilkadziesiąt kilometrów. A czasem włóczymy się bez celu po okolicy. Gotowanie nie zabiera nam tu zbyt dużo czasu. Przygotowujemy proste jedzenie. Ale oczywiście z cudownych, świeżych składników. Takie na przykład pomidory... Smakują inaczej, pachną inaczej.

Składniki:

  • 250 g czerstwego chleba
  • 4-5 świeżych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz





Przygotowania:

Pomidory wyparz we wrzątku i obierz ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę. Chleb pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek (uważaj, aby się nie przypalił!). Po ok. 1-2 minutach dodaj pomidory i posiekane listki bazylii. Wymieszaj składniki i czekaj, aż całość się zagotuje. Dodaj bulion warzywny i pokrojony na kawałki chleb. Wymieszaj składniki i gotuj przez ok. 30-40 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj skropioną oliwą z oliwek oraz z dodatkiem świeżych listków bazylii. Zupa jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!





2 komentarze: