STRONA GŁÓWNA

27 cze 2014

Moja ulubiona pasta z bobu



Poniżej znajdziecie prościutki przepis na pastę z bobu. Jej przygotowanie (łącznie z ugotowaniem bobu) zajmuje jakieś 10 minut. Świetnie smakuje na grzankach, z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. W kanapkach może stanowić zdrowe zastępstwo dla masła.



Składniki

  • 1 szklanka bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku





Przygotowania:

Bób wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 3-4 minuty (zachowa wówczas swój intensywny kolor). Odcedź i obierz ze skórki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni (aż będą lekko zrumienione i chrupiące). Ząbek czosnku pokrój na plasterki. Przełóż wszystkie składniki do blendera, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką masę. Taka pasta świetni smakuje z dodatkiem rzodkiewki, świeżego ogórka czy koperku.

2 komentarze: