
Poniżej znajdziecie prościutki przepis na pastę z bobu. Jej przygotowanie (łącznie z ugotowaniem bobu) zajmuje jakieś 10 minut. Świetnie smakuje na grzankach, z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. W kanapkach może stanowić zdrowe zastępstwo dla masła.

Składniki
- 1 szklanka bobu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz do smaku


Przygotowania:
Bób wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 3-4 minuty (zachowa wówczas swój intensywny kolor). Odcedź i obierz ze skórki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni (aż będą lekko zrumienione i chrupiące). Ząbek czosnku pokrój na plasterki. Przełóż wszystkie składniki do blendera, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką masę. Taka pasta świetni smakuje z dodatkiem rzodkiewki, świeżego ogórka czy koperku.
ja dziś zrobię pastę z bakłażana :)
OdpowiedzUsuńBaba ghanoush? Tez pysznie :)
OdpowiedzUsuń