STRONA GŁÓWNA

18 cze 2014

Mule w pomidorach



Dzisiaj zaglądam tu tylko na chwilę. Czas wracać do domu, więc jutrzejszy dzień spędzimy głównie na pakowaniu. Nie wiem, jak to możliwe, ale wystarczył miesiąc, żebyśmy obrośli w całkiem imponującą górę rzeczy. Nowe zabawki, książki kucharskie, deski do krojenia, ubrania itd. itp. Od kilku dni praktycznie nie robimy zakupów. Zdążyliśmy tu stworzyć nieźle zaopatrzoną spiżarnię, której (nie łudzę się) nie damy rady pokonać do końca pobytu (różnego rodzaju fasole, ryż i makarony zapakuję pewnie w walizki – jeśli tylko starczy mi miejsca – i zawiozę do Polski, takie to pamiątki z wakacji...).

W międzyczasie próbuję ogarnąć setki zdjęć, w tym jedzeniowych. Prawda jest taka, że jeśli nie zrobię tego w najbliższym czasie, trafią one do mojego zakurzonego archiwum pod tytułem „nigdy nie ujrzałem światła dziennego”. Wybaczcie więc, że dziś tak mało zdjęć, ale wychodzę z założenia, że lepiej opublikować przepis ze skromną dokumentacją obrazkową, niż zakopać go w czeluściach komputera...

Tymczasem zapraszam na banalny i podstawowy przepis na mule w pomidorach. Jest to jeden z moich wakacyjnych evergreenów. Po co kombinować, kiedy właśnie tak jest dobrze.

Składniki

  • 1 kg muli
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Mule wyszoruj pod bieżącą wodą, oderwij bisiory, odrzuć otwarte mule (ale tylko te, które nie zamkną się, kiedy postukasz nimi o blat kuchenny). Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, smaż cebulę przez ok. 2 minuty, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę (uważaj, aby się nie przypalił). Następnie wlej wino, dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz cukrem, wymieszaj. Gotuj przez ok. 2-3 minuty. Dodaj przygotowane wcześniej mule, zamieszaj, przykryj rondel i gotuj przez ok. 4 minuty. W międzyczasie, raz czy dwa, potrząśnij przykrytym rondlem (tak, by mule równo pokryły się sosem pomidorowym). Po ugotowaniu posyp mule posiekaną natką pietruszki, wymieszaj. Odrzuć mule, które się nie otworzyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz