STRONA GŁÓWNA

14 maj 2014

Zupa krem z białych szparagów z cytrynowym łososiem



Mimo, że maj jest raczej deszczowy, nic nie jest w stanie zepsuć mi humoru. Z pewnym niedowierzaniem czekam na miesięczne wakacje, które tuż tuż. Tymczasem, między jednym deszczem a drugim, chodzimy z dzieciakami na spacery. Dla nich - trochę przyjemności na placu zabaw, dla mnie - wyprawy na targ po nowe sezonowe skarby. Temat szparagowy jest wciąż otwarty - tym razem zapraszam na pyszną zupę krem.

Składniki (2-3 porcje):

  • ok. 500 g białych szparagów
  • 1 mała marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • ok. 300 g filetu z łososia (może być ze skórą)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka listków natki pietruszki (do podania)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Szparagi wymyj, osusz, a następnie odetnij zdrewniałe końcówki. Obierz na całej długości i pokrój na kawałki długości ok. 1-2 cm. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i korzeń pietruszki obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i podsmaż cebulę (do momentu, aż się zeszkli). Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę, wymieszaj i smaż przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodaj 3 łyżki masła i pokrojone szparagi, wymieszaj całość i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, dodaj białe wino i gotuj przez ok. 10 minut (do momentu, aż alkohol odparuje). Dodaj bulion warzywny i gotuj przez kolejne 10 minut.





W międzyczasie przygotuj łososia. Wymyj rybę, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie oprósz rybę solą i pieprzem, przełóż na papier do pieczenia. Skrop sokiem z cytryny, posyp skórką cytrynową (zostaw trochę do podania) i świeżymi listkami tymianku. Skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zawiń papier do pieczenia, tak by ryba nie wysuszyła się podczas pieczenia (ja przygotowuję do tego celu kopertę z papieru do pieczenia). Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.



Zupę miksuj za pomocą blendera, aż uzyskasz gładką, aksamitną konsystencję. Nalej do miseczek, łososia podziel na płaty i ułóż w zupie. Posyp pozostałą skórką cytrynową i listkami natki pietruszki. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi smakować wspaniale, same dobroci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potwierdzam :) Nie wiem, czy to lekki posmak wina, czy dodatek masła... ale coś sprawia, że ta zupa wciąga :)

      Usuń