Mimo, że maj jest raczej deszczowy, nic nie jest w stanie zepsuć mi humoru. Z pewnym niedowierzaniem czekam na miesięczne wakacje, które tuż tuż. Tymczasem, między jednym deszczem a drugim, chodzimy z dzieciakami na spacery. Dla nich - trochę przyjemności na placu zabaw, dla mnie - wyprawy na targ po nowe sezonowe skarby. Temat szparagowy jest wciąż otwarty - tym razem zapraszam na pyszną zupę krem.
Składniki (2-3 porcje):
- ok. 500 g białych szparagów
- 1 mała marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mała cebula
- 400 ml bulionu warzywnego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- ok. 300 g filetu z łososia (może być ze skórą)
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka listków natki pietruszki (do podania)
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowania:
Szparagi wymyj, osusz, a następnie odetnij zdrewniałe końcówki. Obierz na całej długości i pokrój na kawałki długości ok. 1-2 cm. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i korzeń pietruszki obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i podsmaż cebulę (do momentu, aż się zeszkli). Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę, wymieszaj i smaż przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodaj 3 łyżki masła i pokrojone szparagi, wymieszaj całość i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, dodaj białe wino i gotuj przez ok. 10 minut (do momentu, aż alkohol odparuje). Dodaj bulion warzywny i gotuj przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie przygotuj łososia. Wymyj rybę, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie oprósz rybę solą i pieprzem, przełóż na papier do pieczenia. Skrop sokiem z cytryny, posyp skórką cytrynową (zostaw trochę do podania) i świeżymi listkami tymianku. Skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zawiń papier do pieczenia, tak by ryba nie wysuszyła się podczas pieczenia (ja przygotowuję do tego celu kopertę z papieru do pieczenia). Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.
Zupę miksuj za pomocą blendera, aż uzyskasz gładką, aksamitną konsystencję. Nalej do miseczek, łososia podziel na płaty i ułóż w zupie. Posyp pozostałą skórką cytrynową i listkami natki pietruszki. Smacznego!
Uwielbiam szparagi!
OdpowiedzUsuńJa też!
UsuńBardzo apetycznie wygląda :) Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńU nas nic już niestety nie zostało ;)
Usuńmusi smakować wspaniale, same dobroci...
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :) Nie wiem, czy to lekki posmak wina, czy dodatek masła... ale coś sprawia, że ta zupa wciąga :)
Usuń