STRONA GŁÓWNA

8 maj 2014

Czekoladowa tarta z lekkim kremem kawowym i truskawkami



Od kilku dni jestem w euforii, a to z powodu oficjalnie rozpoczętego sezonu na truskawki. Tak, można już kupić słodkie truskawki prosto z polskiego pola!

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszną i lekką tartę. Przepis ten ma pewien element wspólny z ostatnio dodanym musem cytrynowym. Otóż obie receptury bazują na kremie cukierniczym z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia". Tym razem przygotowałam go w wersji kawowej. Według mnie najlepszy wybór, jeśli chodzi o połączenie z truskawkami.

Składniki (forma na tartę o średnicy 27 cm):

Spód
  • 240 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 180 g masła
  • 1 jajko

Delikatny krem kawowy
  • 3 żółtka
  • 50 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 230 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mocnej kawy (podwójne espresso)

Owocowy wierzch
  • ok. 300 g truskawek
  • listki mięty





Przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj krem cukierniczy, który będzie stanowić bazę delikatnego musu kawowego. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj całość. Mleko zagotuj z ziarenkami wanilii i skórką cytryny, zdejmij z ognia. Mleko stopniowo dolewaj do żółtek z cukrem, cały czas ubijając masę. Następnie przelej całość do rondelka i ustaw na średnim ogniu, cały czas mieszając (uważaj, aby masa się nie przypaliła). Kiedy masa zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza (krem zacznie się gotować), zdejmij rondelek z ognia. Przelej krem do płaskiej foremki, przykryj folią spożywczą, ostudź i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Ubij śmietankę kremówkę. Wyjmij krem z lodówki, wymieszaj ze schłodzoną kawą. Następnie stopniowo dodawaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając masę. Włóż krem do lodówki na czas przygotowania czekoladowego spodu.



Przesianą mąkę, cukier puder i kakao umieść w misce robota kuchennego. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i miksuj do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję bułki tartej. Dodaj jajko i miksuj krótko. Uformuj z ciasta kulę, następnie spłaszcz ją na kształt dysku, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, przełóż na lekko oprószony mąką papier do pieczenia (będzie potem łatwiej przenieść ciasto do formy), delikatnie oprósz z wierzchu mąką i rozwałkuj na placek o średnicy większej od średnicy formy (tak, by ciasto przełożone do formy wystawało ponad jej brzegi). Ciasto przełóż do formy papierem do góry, odlep papier i wylep dno i boki formy (pozostawiając ciasto wystające ponad brzegi). Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową. Na wierzch wysyp suchą fasolę (aby obciążyła tartę). Przykryty spód piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Zdejmij folię aluminiową z fasolą i piecz odkrytą tartę przez kolejne 12-15 minut. Ostudź dobrze spód ciasta. Przytnij wystające brzegi tarty. Następnie przelej na kruchy spód kawową masę i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Uwaga: ta masa nie będzie tak sztywna jak mus; dobrze schłodzona będzie wciąż miała konsystencję delikatnego kremu.

Truskawki wymyj i obierz z szypułek. Przekrój każdą truskawkę na pół i ułóż na kawowym kremie skórką do dołu (zaczynając od zewnętrznej strony tarty). Na wierzchu ułóż kilka listków mięty. Tartę podawaj schłodzoną.

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda! Super efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda bosko, a ja dziś robię tartę cytrynową z bezą ,kuchnia lidla,), zapowiada się równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń