STRONA GŁÓWNA

5 maj 2014

Mus limoncello z truskawkami



Być może lekko się zagapiłam, ale dopiero wczoraj kupiłam moje pierwsze w tym roku polskie truskawki. Rolnik, który je sprzedawał, był mocno zdziwiony moim zdziwieniem. Co? Już są? - zapytałam szczerze zdumiona. Przecież już maj! - odpowiedział oburzony. No dobrze, skoro już maj, to ja zaczynam sezon na truskawki. Dzisiaj jako dodatek do puszystego, delikatnego musu limoncello.

Poniższy przepis bazuje na kremie cukierniczym według przepisu z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia".

Składniki (4 porcje):

  • 3 żółtka
  • 50 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 230 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki limoncello (lub innego likieru cytrynowego)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8-12 truskawek
  • 8 ciastek maślanych





Przygotowania:

Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj całość. Mleko zagotuj z ziarenkami wanilii i skórką cytryny, zdejmij z ognia. Mleko stopniowo dolewaj do żółtek z cukrem, cały czas ubijając masę. Następnie przelej całość do rondelka i ustaw na średnim ogniu, cały czas mieszając (uważaj, aby masa się nie przypaliła). Kiedy masa zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza (krem zacznie się gotować), zdejmij rondelek z ognia. Przelej krem do płaskiej foremki, przykryj folią spożywczą, ostudź i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Ubij śmietankę kremówkę. Wyjmij schłodzony krem z lodówki, wymieszaj z limoncello i sokiem z cytryny. Następnie stopniowo dodawaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając masę.

Maślane ciastka pokrusz (ale niezbyt drobno) i przesyp do 4 kieliszków. Truskawki wymyj, obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki. Ułóż na maślanych ciastkach (zostaw trochę truskawek do przybrania deseru). Następnie rozlej do kieliszków mus. Deser włóż do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem ułóż na wierzchu świeżo pokrojone truskawki. Smacznego!



2 komentarze: