STRONA GŁÓWNA

11 maj 2014

Drożdżowe ślimaki z truskawkami



Poniżej znajdziecie kolejny przepis z cyklu truskawkowych (chyba chwilowo na tym poprzestanę, bo zaczyna się robić monotematycznie). Nie mogłam się jednak powstrzymać przed dodaniem go, bo bułeczki są naprawdę przepyszne, a jednocześnie niezwykle proste w przygotowaniu.

Składniki (10 drożdżówek):

  • 100 g masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko (do ciasta) + 1 jajko (do posmarowania bułeczek)
  • 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • 500 g mąki
  • ok. 300 g truskawek
  • cukier perlisty (do posypania bułek)





Przygotowania:

Przygotuj ciasto drożdżowe na bułeczki. Możesz je wyrabiać w robocie kuchennym lub ręcznie. Do miski (lub robota) wlej mleko, dodaj do niego roztopione masło, cukier, jajko i drożdże - zmiksuj / wymieszaj składniki. Następnie dodaj przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto. Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przełóż je do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej) na około godzinę - po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.





Truskawki wymyj i obierz z szypułek. Pokrój na spore kawałki.

Ciasto drożdżowe przełóż na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na kwadrat o bokach ok. 30 cm (grubości ok. 5-7 mm). Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Ciasto zawiń jak roladę. Następnie pokrój "roladę" na kawałki grubości ok. 4-5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 minut.




Przed pieczeniem posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem perlistym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, a następnie w 180 stopniach przez ok. 20 minut (aż się zrumienią; jeśli zbyt szybko staną się rumiane, można je na pozostały czas pieczenia przykryć papierem do pieczenia). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz