STRONA GŁÓWNA

7 maj 2011



Zupa z wontonami

Moja wersja zupy z wontonami czerpie oczywiście inspirację z kuchni azjatyckiej, jednak jest prosta w przygotowaniu i składa się z dostępnych ogólnie składników - problem pojawi się pewnie w przypadku bok choy, ale można ten składnik pominąć i wprowadzić inne warzywo, np. marchew, białą rzodkiew, liście szpinaku (raczej nie młode) itd. Zupa jest pyszna i lekka. Osobiście za nią przepadam :)



Składniki:

  • 1,5l rosołu z kury
  • 4 łyżki sosu sojowego (w tym 2 łyżki do mięsa na wontony)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 papryczki chili
  • ok. 10 średnich pieczarek
  • 4 sztuki bok choy (chińska kapusta)
  • 150g mąki pszennej
  • ok. 110ml ciepłej wody
  • szczypta soli (do ciasta na wontony)
  • 300g mielonej cielęciny
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj ciasto na pierożki – przesianą mąkę wymieszaj z wodą i solą. Zagnieć ciasto (aż będzie gładkie i elastyczne) i rozwałkuj je na cienkie płaty. Wycinaj kwadraty o boku ok. 9-10cm.

Przygotuj nadzienie – cebulę i czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż go przez chwilę, a następnie dodaj mielone mięso cielęce, 2 łyżki sosu sojowego i olej sezamowy – wymieszaj składniki i smaż przez ok. 15 minut.

Lekko przestudzone nadzienie nakładaj na wycięte kwadraty ciasta (ok. 1 czubata łyżeczka na 1 wonton) i sklejaj w sakiewki. Tuż przed podaniem zupy ugotuj wontony w osolonej wodzie – wrzucaj je na wrzątek i wyjmuj z wody chwilę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.

Podgrzewaj rosół z kury na wolnym ogniu, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier trzcinowy i posiekaną papryczkę chili. Pieczarki pokrój w plastry i wrzuć do gotującego się wywaru. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Tuż przed podaniem dania, do wywaru dodaj pociętą na kawałki kapustę chińską. Zupę podawaj ze świeżo ugotowanymi wontonami.





To jest pyszne :)

9 komentarzy:

  1. Rewelacyjne zdjecia, az nabralam ochoty na taka zupke. A pierozki wonton uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne zdjecie i bajeczna zupa.

    OdpowiedzUsuń
  3. patrze ciagle na to jedzenie na twoim bloku, potem sprawdzam zawartosc lodowki. mam lody, kawalek czekolady, ocalaly, przywieziony z polski chrzan i pomidora. oprocz tego kluski i ocet balsamiczny. jestes w stanie wyczarowac cos z tego? :P

    Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. Asia, to oczywiste: kluski z czekoladą.

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  5. A cos na slono?

    Asia

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest cos super kucharz-fotograf albo fotograf -kucharz

    it is an art love it


    pawel

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobre zdjęcia:)
    a zupa zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa - to najlepsza motywacja do dalszej pracy :)

    Asiu, cóż Ci mogę powiedzieć - znamy się nie od dziś, zapraszam na obiad do siebie :p

    OdpowiedzUsuń