STRONA GŁÓWNA

9 maj 2011



Grillowany kurczak z sosem szafranowym i czarnym ryżem

Kiedy myślę o nowej potrawie, zazwyczaj zaczynam od jakiegoś konkretnego składnika. Potem zastanawiam się nad połączeniami smaków, ale też kolorów i ostateczną kompozycją na talerzu. Danie, które przedstawiam poniżej, naprawdę tak wygląda (kolory nie zostały poprawione w edytorze graficznym ;)). Danie jest proste, można powiedzieć prawie ascetyczne, ale zestawienie dwóch wyrazistych barw (czarnego i jaskrawożółtego) daje niesamowity efekt.

Grillowany kurczak w sosie szafranowym był u nas wczoraj na obiad. Danie to nie tylko wygląda estetycznie – naszym gościom bardzo smakowało. Kurczaka marynowałam wcześniej w limonce i imbirze, a czarny ryż venere został wzbogacony smakiem oliwy z oliwek. Proste, lecz niebanalne.



Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • sok z 1,5 limonki
  • Kawałek kłącza imbiru (ok. 2 cm x 2 cm)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g czarnego ryżu (venere)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do ryżu)
  • 100ml śmietanki kremówki
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 150ml wody
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Piersi z kurczaka wypłucz, przełóż do miski. Oprósz solą i pieprzem, dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek (3 łyżki) oraz drobno posiekany imbir. Włóż do lodówki na ok. 2 godziny.

Zamarynowane piersi z kurczaka układaj na grillu (może być grill elektryczny lub patelnia grillowa) i grilluj pod przykryciem ok. 20 minut.

Czarny ryż (venere) gotuj w osolonej wodzie przez ok. 15-18 minut. Po ugotowaniu i odcedzeniu dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj.

Podczas gotowania ryżu i grillowania kurczaka, przygotuj sos szafranowy.
Do szklanki z wodą (ok. 150ml) dodaj szafran i wymieszaj. Przelej płyn do rondelka i podgrzewaj. Gdy woda się zagotuje, odlej jej trochę (ok. 3-4 łyżki i wymieszaj ze śmietanką kremówką. Następnie dodawaj powoli (cały czas mieszając) śmietankę do rondelka z wodą i szafranem, gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą. Przesianą mąkę wymieszaj dokładnie z dwoma łyżkami zimnej wody i dodaj do sosu szafranowego. Dokładnie wymieszaj sos (aż znikną grudki). Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Grillowanego kurczaka podawaj na czarnym ryżu polanego sosem szafranowym.





Hmm, zdjęcia chyba jednak nie oddają całej urody tego dania...

8 komentarzy:

  1. jak to pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę wspaniale :)
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos wygląda cudownie i ładnie kontrastuje z czarnym ryżem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takimi dodatkami jest bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń