STRONA GŁÓWNA

5 maj 2011



Pierożki z kurkami i tymiankiem zapiekane w sosie pomidorowym

A. wrócił do domu wyjątkowo wcześnie. Zmiana pracy mu służy :) Ja jeszcze na urlopie, więc wakacyjny nastrój mnie nie opuszcza. Mały I. zrobił sobie dzisiaj dłuższą drzemkę, miałam więc szansę przygotować kolację na spokojnie :) Zazwyczaj nie mam cierpliwości do pierogów, ale pomysł, który wpadł mi do głowy dzisiejszego ranka, dość entuzjastycznie nastawił mnie do całej tej akcji...



Składniki:

  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • ok. 70ml ciepłej wody
  • 300g kurek (świeże lub mrożone)
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 150ml białego wytrawnego wermutu
  • 1 łyżka masła
  • 300ml pomidorów posiekanych z puszki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki śmietany
  • 80g startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, dodaj wodę i sól - zagnieć luźne ciasto. Podziel je na kawałki i odłóż na bok przykryte ściereczką.



Przygotuj nadzienie. Grzyby opłucz i pokrój dosyć drobno. Posiekaj cebulę, czosnek (2 ząbki) i papryczkę. Na patelni rozgrzej oliwę - w pierwszej kolejności smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kurki, smaż ok. 5 min. Dodaj czosnek, papryczkę i posiekany tymianek - smaż chwilę i dodaj wermut. Kiedy alkohol odparuje, dodaj musztardę francuską, sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj masło i odstaw nadzienie do wystygnięcia.

Rozwałkuj kawałki ciasta (tak cienko, jak na klasyczne pierogi) i wykrój z niego kwadraty o boku ok. 10cm. Na każdym kawałku układaj po łyżeczce nadzienia i formuj sakiewki (jak na zdjęciu powyżej). Pierożki gotuj w osolonej wodzie - wrzucaj je na wrzącą wodę i wyciągaj po chwili, od wypłynięcia na powierzchnię.



Rozgrzej na patelni ok. 3 łyżki oliwy i smaż posiekany czosnek (2 ząbki). Po chwili (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił) dodaj pomidory w puszce. Dopraw je bazylią, cukrem, solą i pieprzem i gotuj przez ok. 10min.

Wlej sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego. Dodaj śmietanę, lekko zamieszaj. Wkładaj do sosu pierożki. Piecz w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 10min. Tuż przed końcem pieczenia posyp danie startym parmezanem. Pierożki podawaj prosto z piekarnika (lepiej brzmi prosto z pieca ;)), możesz je przyozdobić świeżą bazylią.





Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Rewelacyjnie wyglądają...a u mnie kurki w zamrażalniku...będzie sie działo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, bardzo kuszące.Chętnie poczęstowałabym się takim obiadem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, robienie zdjęć sprawia mi tyle samo przyjemności, co gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń