STRONA GŁÓWNA

4 maj 2011



Koreańskie naleśniki z warzywami

Naleśniki pokrojone na małe kawałki (idealnie nadające się na jeden kęs) podawane są z sosem musztardowym. W mojej wersji, sos bazuje na musztardzie dijon, którą wprost uwielbiam :) Co do wnętrza, moja propozycja to biała rzodkiew i marchewka. Doskonale sprawdzą się też kiełki (np. fasoli), rukiew, szczypiorek.



Składniki:

  • 1 biała rzodkiew
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 100g mąki pszennej
  • 70g mąki razowej
  • 1 białko jajka (roztrzepane)
  • 1 łyżeczka soli (do ciasta naleśnikowego)
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Białą rzodkiew obierz i pokrój w cienkie paski. Podobnie marchewkę. Warzywa skrop 1 łyżką oleju sezamowego i dodaj do nich prażone ziarna sezamu oraz 1 łyżeczkę sosu sojowego. Marynuj warzywa przez ok. 20 min. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj warzywa z marynatą. Smaż przez ok. 10 min (aż zaczną mięknąć). Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Odstaw na bok do ostudzenia.

Ogórka pokrój w cienkie paski (wytnij nasiona - wykorzystasz jedynie twardą część ogórka). Dodaj do ostudzonych warzyw i wymieszaj całość.





Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj dwa rodzaje mąki oraz roztrzepane białko jajka. Dodaj sól i trochę wody. Mieszaj ciasto i dodawaj stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna być podobna, jak na klasyczne ciasto naleśnikowe). Ciasto odstaw na pół godziny. Przed smażeniem możesz dodać do ciasta trochę (ok. 1/2 łyżki) oliwy z oliwek. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej oliwą z oliwek.

Przygotuj sos musztardowy - połącz musztardę dijon, ocet ryżowy, cukier trzcinowy i 2 łyżeczki sosu sojowego - wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

Na naleśnikach układaj warzywa i zwijaj w rulony (o średnicy ok. 3-4cm). Pokrój naleśniki na kawałki idealne na jeden kęs. Podawaj je na zimno, w towarzystwie sosu musztardowego.

6 komentarzy: