STRONA GŁÓWNA
18 kwi 2019
Wiosenna zupa ze szparagów na mleku kokosowym
W tym roku śniegu nie będzie. Pogoda od kilku dni utrzymuje mnie na fali wiosennej euforii, a że świętować zaczniemy już jutro (wspólnie z A. wpadliśmy na genialny pomysł piątkowego urlopu), szampański nastrój nie opuszcza mnie od rana. Jutro, skoro świt, wyruszamy w drogę. W tym roku w góry, do teściów.
Idąc za ciosem (wczoraj opublikowałam pierwszy, skromny wpis po dwuletniej przerwie), jeszcze przed Świętami chciałabym podzielić się z Wami pewnym przepisem. Zielono dziś za oknem, zielono będzie też na talerzu. Wprawdzie w tym roku będziemy się gościć, gdybym jednak to ja sama przygotowywała świąteczny obiad, ta zupa z dużym prawdopodobieństwem znalazłaby się na moim stole. Według mnie ciekawa alternatywa dla żurku, która sprawi, że z pewnością będzie lżej, wiosennie i niebanalnie.
Zupę z zielonych szparagów, przygotowaną na bazie bulionu warzywnego i mleka kokosowego, podałam z łososiem. W opcji wegetariańskiej rybę można zamienić np. na jajko, najlepiej ugotowane w koszulce, takie z idealnie płynnym żółtkiem, które pięknie rozpłynie się w zupie. Danie skropiłam dobrej jakości oliwą z oliwek.
Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć cudownych, rodzinnych Świąt, odpoczynku i oderwania od codziennego pędu! Życzę Wam też oczywiście Świąt smacznych, choć niekoniecznie spędzonych tylko przy stole!
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka kokosowego
- 4 liście limonki (najlepiej mrożone)
- 3 łyżki soku z cytryny (lub do smaku)
- cukier (do smaku)
- pęczek zielonych szparagów
- 300 g filetu łososia ze skórą
- świeże listki bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz (do smaku)
Przelej bulion warzywny i mleko kokosowe do garnka o grubym dnie, dodaj liście limonki i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut (wywar trochę odparuje i stanie się gładki). Przygotuj szparagi - odłam twarde, białe końcówki (wyrzuć je), a łodygi dodaj do gotującej się, lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotuj szparagi przez ok. 10 minut, lub do momentu aż będą miękkie. Następnie zmiksuj szparagi blenderem i przetrzyj przez sito. Dodaj je do wywaru i zmiksuj na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę można też posłodzić do smaku.
Filet łososia pokrój na kawałki (ok. 3 x 3cm) dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Smaż łososia - w pierwszej kolejności skórą do dołu przez ok. 3 minuty, następnie z pozostałych stron przez ok. 1-2 minuty. W środku ryba powinna pozostać lekko różowa.
Przelej zupę do talerzy, ułóż łososia. Posyp świeżymi listkami bazylii i skrop oliwą. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz