STRONA GŁÓWNA

24 kwi 2019

Pizzette i muhamarra



Wprawdzie obiecałam w tym tygodniu przepis na domowej roboty tortillę, ale w międzyczasie, tak na szybko, chciałabym Wam podsunąć prosty przepis na rewelacyjny chlebek z grilla. W najbliższych dniach pogoda ma być całkiem niezła, może więc będziecie mieli okazję do wypróbowania tego przepisu. Jeśli chodzi o ciasto przygotowuję je identycznie jak na pizzę. Podobnie, jak pizzę, chlebek ten należy grillować bardzo krótko w wysokiej temperaturze (powyżej 220 stopni), dlatego grill powinien być bardzo dobrze rozgrzany. Odpowiednio przygotowane ciasto położone na kratkę od grilla po chwili zacznie "bąblować". Gdy na chlebku pojawią się charakterystyczne ciemne prążki, oznacza to, że jest gotowy.

Tak przygotowana pizzetta jest hitem każdego grilla i znika do ostatniego okruszka. Uwielbiają ją wszyscy, nawet moje wybredne dzieci. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż ciepłe, świeże pieczywo. Dodatkowo, chlebek ten ma tę przewagę nad pieczywem z piekarnika, że grill nadaje mu wspaniałego aromatu. Jestem przekonana, że gdy raz spróbujecie, będziecie wracać do tego przepisu.

Grillowana pizzetta pasuje oczywiście do wszystkiego, jednak osobiście lubię najbardziej maczać ją w różnego rodzaju domowych pastach i dipach. Poniżej znajdziecie mały bonus - przepis na muhamarrę, paprykową pastę według tradycyjnego syryjskiego przepisu.



Pizzette (8 sztuk)
Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 330 ml wody

Mąkę przesyp do miski. Dodaj sól i drożdże, wymieszaj. Następnie zrób w środku wgłębienie i wlej w nie wodę i łyżkę oliwy. Mieszaj ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Następnie przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj je przez ok. 10 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie powinno się lepić. Ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przełóż ponownie na lekko oprószony mąką blat, zagniataj krótko, a następnie podziel na 8 porcji (każdą uformuj w kulę). Kule ciasta odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie, na lekko oprószonym mąką blacie, rozwałkuj każdą pizzettę na placek grubości ok. 3 mm. Przełóż na dobrze rozgrzanego grilla. Kiedy ciasto zacznie rosnąć i od strony ognia pojawią się ciemne prążki, odwróć je na drugą stroną. Grilluj do momentu, aż druga strona lekko się zrumieni. Powinno to zająć kilka minut.




Muhamarra
Składniki:

- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki melasy z granatu
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczka soli
- 150 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 50 g bułki tartej

Paprykę piecz w całości w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut. Skórka powinna być mocno przypieczona. Przełóż paprykę do garnka i przykryj pokrywką, poczekaj aż trochę ostygnie. Obierz paprykę ze skóry, oczyść z nasion. Przełóż paprykę do blendera razem z pozostałymi składnikami, poza orzechami i bułką tartą. Miksuj składniki na pastę, lecz nie za długo - muhamarra powinna zachować lekko grudkowatą strukturę. Dodaj orzechy i bułkę i wymieszaj dokładnie. Muhamarrę podawaj skropioną oliwą, możesz ją udekorować orzechami włoskimi i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz