STRONA GŁÓWNA

27 kwi 2019

Tortilla kukurydziania



Zakup praski do tortilli był strzałem w dziesiątkę. Marzyłam o niej od dawna. Przyznam się Wam, że wielokrotnie próbowałam rozprasowywać tortillę za pomocą wałka kuchennego, ale jakoś nigdy mi to dobrze nie wychodziło. Przy użyciu praski okazuje się to dziecinnie proste! I daje tyle przyjemności.

Przygotowanie domowej tortilli wcale nie jest czasochłonne. Ciasto robi się dosłownie chwilę, ponieważ masa harina nie zawiera glutenu (nie ma więc sensu długotrwałe zagniatanie ciasta). Przygotowanie świeżej tortilli nawet w ciągu tygodnia (kiedy czasu na gotowanie mam raczej niewiele) nie jest żadnym problemem. W lodówce zawsze mam w słoiku domową salsę. Reszta składników dobrana jest losowo, w zależności od tego, co akurat znajdę w lodówce. Składniki, które najczęściej wykorzystuję (poza salsą oczywiście) to: awokado, śmietana, czerwona cebula, świeża kolendra, fasola, ostre papryczki, sałata, twaróg, żółty ser. Inspiracji na kombinacje składników szukam też w moich ulubionych meksykańskich książkach kulinarnych – jest więc różowa biblia "Mexico. The Cookbook" wydana przez Phaidon oraz pozycja, którą nabyłam ostatnio "Nopalito: a Mexican Kitchen" autorstwa Gonzalo Guzmanstacy i Stacy Adimando. Obie polecam z czystym sumieniem.

Ponieważ chorobliwie nie lubię wyrzucać jedzenia, codziennie zarządzam lodówką, planuję, organizuję i przetwarzam. Pomidor i papryka, nawet jeśli straciły swoją jędrność, z powodzeniem mogą zostać wykorzystane do przygotowania pysznej salsy. Poniżej znajdziecie prosty przepis na jedną z moich ulubionych. Salsę możecie przechowywać w lodówce do kilku dni.

Jeśli chodzi o samą tortillę, jej również nie wyrzucamy! Ostudzone placki należy owinąć w czystą, lnianą ściereczkę i przełożyć do plastikowego pojemnika. Tak zapakowaną można przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni.

Placki tortilla (dla 2-4 osób)

- 150 g niebieskiej masa harina
- ok. 150 ml gorącej wody
- szczypta soli

Przesyp masa harina i szczyptę soli do miski, wymieszaj dokładnie. Dolej gorącej wody i wymieszaj składniki widelcem. Następnie, wyrabiaj ciasto w dłoniach. Kiedy składniki się połączą i masa będzie gładka i zwarta (może być konieczne dodanie jeszcze niewielkiej ilości wody), utwórz z ciasta kulę. Następnie ciasto podziel na kulki wielkości piłki golfowej. Z papieru do pieczenia wytnij dwa kwadratowe arkusze o bokach o kilka centymetrów dłuższych niż średnica praski do tortilli. Wkładaj kulki tortilli do praski pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Przy pomocy praski rozprasowuj placki. Tortillę smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem. Tortillę smaż przez ok. 50-60 sekund z każdej strony.

Salsa z pomidorów i papryki

- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- ½ świeżej papryczki chilli (oczywiście może być więcej / mniej w zależności ulubionego poziomu ostrości)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry
- sok z 1/2 limonki (lub do smaku)
- sól

Paprykę oczyść z nasion i pokrój na spore kawałki, ostrą papryczkę podobnie, pomidory pokrój na ćwiartki, cebulę obierz i pokrój w grube pióra. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30 minut (na sucho, bez dodatku oliwy) . Lekko przestudzone warzywa przełóż do blendera kielichowego. Dodaj grubo posiekaną kolendrę, kmin rzymski, sok z limonki i sól (do smaku) i miksuj, lecz nie za długo, żeby struktura pozostała lekko grudkowata. Salsę przełóż do wyparzonego słoika. I gotowe.

Dodatki

- kwaśna śmietana
- ugotowana czerwona fasola
- awokado
- czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra
- ostra zielona papryczka pokrojona w cienkie plasterki
- posiekana świeża kolendra

Świeżą tortillę ułóż na talerzach, każdy placek posmaruj salsą. Następnie układaj pozostałe składniki (w proporcji - wedle uznania) w kolejności: fasolę, awokado, czerwoną cebulę, śmietanę, ostrą papryczkę i kolendrę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz