STRONA GŁÓWNA

18 mar 2014

Jajka w koszulkach na czarnej soczewicy



Mój poranek to ciąg rytuałów. Sekwencja powtarzających się drobnych czynności, codziennie niemal identyczna. Żadna inna pora dnia nie dałaby się do tego stopnia zakuć w schemat. Rano wszystko jest zorganizowane, co jest może dość nudne i mieszczańskie, ale też bardzo, ale to bardzo, wygodne. To jedyny moment w ciągu dnia, kiedy jestem w stanie przewidzieć zachowania moich dzieci (lekko jeszcze zamroczonych po nocnym śnie).

Oczywiście czasem człowiek musi się trochę dostosować do zmieniających się okoliczności. Jeśli jednak wykaże się pewną elastycznością, wewnętrzny spokój, jak i zewnętrzny ład i porządek, zostaną zachowane. Bo dajmy na to dziecko postanowi przestawić się spontanicznie z czasu zimowego na letni i zamiast o 9 zacznie wstawać o 7, albo i o 5 (co jest sytuacją czysto teoretyczną w przypadku moich dzieci i mam nadzieję, że tak już zostanie). W takim przypadku rytualna poranna kawa zostaje przesunięta na początek listy (czyli od tego zaczynam dzień) i jakoś człowiek daje radę.



O porannych rytuałach mogłabym pisać długo. Lubię mój codzienny, uporządkowany rytm, lubię poranną kawę, chwilę ciszy, zanim obudzą się dzieciaki, lubię słońce w mojej kuchni, moment, kiedy w spokoju mogę sprawdzić pocztę. Lubię dobre śniadanie. Dzisiaj poproszę jajka.

Składniki (2 porcje):

  • 180 g czarnej soczewicy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • rukola
  • 2-3 łyżki startego buraka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyża octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Czarną soczewicę namocz przez noc w sporej ilości zimnej wody. Następnie zagotuj w garnku wodę, lekko posól i dodaj soczewicę. Gotuj przez ok. 30 minut (lub do momentu, aż będzie miękka). Następnie odcedź soczewicę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę i smaż tak długo, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, podsmaż chwilę (uważaj, aby się nie przypalił) i dodaj soczewicę. Wymieszaj i smaż przez kilka minut.



Soczewicę przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż rukolę.

Jajka rozbij ostrożnie do małych naczyń, każe oddzielnie (ważne, aby jajka były świeże - dzięki temu, białko nie będzie się rozpływać i ładnie otoczy żółtko podczas gotowania). W garnku zagotuj sporą ilość wody, posól i dodaj ocet winny. Zrób łyżką wirek w wodzie i ostrożnie wlej na wirek jajko. Białko powinno otulić żółtko. Jeśli zacznie się rozpływać na boki, możesz pomóc sobie łyżką, delikatnie zawijając białko na żółtko. Jajko gotuj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na przygotowane wcześniej talerze z soczewicą. Na jajkach ułóż startego buraka i skórkę z cytryny. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.



1 komentarz: