STRONA GŁÓWNA

7 lut 2014

Pate z dorsza na grzankach z dodatkiem paprykowego pesto



Wczoraj wpadła G., najmłodsza z moich sióstr. Uwielbiam ten czas - długie rozmowy, zabawy z dzieciakami i (oczywiście!) wspólne gotowanie. To pate z dorsza, które przygotowałyśmy, było tak pyszne, że nie mogłyśmy przestać się zachwycać. "O mamo, jakie to dobre" powtarzałyśmy jak nakręcone. Śpieszę więc, aby podzielić się z Wami tym cudownym przepisem.

Składniki:

Pate z dorsza
  • 300 g filetu z dorsza (bez skóry)
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 2 małe ziemniaki (ok. 100-120 g)
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • oliwa z oliwek (do smażenia ryby)
  • sól i pieprz (do smaku)



Pesto z czerwonej papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • mielona papryczka chilli (do smaku)
  • sól i pieprz (do smaku)



Dodatki
  • bagietka lub inne pieczywo na grzanki
  • posiekana natka do posypania
  • pokruszone orzeszki ziemne do posypania

Przygotowania:

Dorsza wypłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posyp z dwóch stron solą morską, odłóż do głębszego naczynia i przykryj czymś ciężkim (np. drugim talerzem). Włóż na noc do lodówki. Dorsz zawiera sporo wody i zabieg ten ma na celu częściowo pozbyć się jej. Następnego dnia wyjmij dorsza z lodówki, odlej wodę, wypłucz i dokładnie osusz. Posyp kolendrą z dwóch stron. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy z oliwek i smaż rybę z dwóch stron do momentu aż będzie złocista. (Uwaga: jeśli spróbujesz ryby, przekonasz się, że jest bardzo słona - nie martw się, że coś poszło nie tak, tak ma być!) Następnie przełóż rybę do miski i rozdrobnij delikatnie widelcem. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem czosnku (wrzuć cały ząbek, nie rozdrabniaj go). Ugotowane (ale bez czosnku!) rozgnieć w prasce do ziemniaków. Następnie dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj pure. Dodaj ziemniaki do dorsza i wymieszaj całość.



Paprykę wymyj i osusz, przełóż do naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Jeszcze ciepłą paprykę włóż do plastikowego woreczka z zamknięciem na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij paprykę, obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni na złoty kolor. Paprykę, orzeszki ziemne, czosnek, listki natki pietruszki, chilli, oliwę i ocet balsamiczny przełóż do blendera. Miksuj dość krótko (tak, aby w strukturze pesto widoczne były "ziarenka" poszczególnych składników). Pesto dopraw solą i pieprzem.

Pate z dorsza podawaj na upieczonych grzankach, posmarowane paprykowym pesto i posypane odrobiną posiekanej natki i pokruszonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!.

1 komentarz: