Wczoraj wpadła G., najmłodsza z moich sióstr. Uwielbiam ten czas - długie rozmowy, zabawy z dzieciakami i (oczywiście!) wspólne gotowanie. To pate z dorsza, które przygotowałyśmy, było tak pyszne, że nie mogłyśmy przestać się zachwycać. "O mamo, jakie to dobre" powtarzałyśmy jak nakręcone. Śpieszę więc, aby podzielić się z Wami tym cudownym przepisem.
Składniki:
Pate z dorsza
- 300 g filetu z dorsza (bez skóry)
- 2 łyżki soli morskiej
- 2 małe ziemniaki (ok. 100-120 g)
- 50 g śmietanki kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- oliwa z oliwek (do smażenia ryby)
- sól i pieprz (do smaku)
Pesto z czerwonej papryki
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- mielona papryczka chilli (do smaku)
- sól i pieprz (do smaku)
Dodatki
- bagietka lub inne pieczywo na grzanki
- posiekana natka do posypania
- pokruszone orzeszki ziemne do posypania
Przygotowania:
Dorsza wypłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posyp z dwóch stron solą morską, odłóż do głębszego naczynia i przykryj czymś ciężkim (np. drugim talerzem). Włóż na noc do lodówki. Dorsz zawiera sporo wody i zabieg ten ma na celu częściowo pozbyć się jej. Następnego dnia wyjmij dorsza z lodówki, odlej wodę, wypłucz i dokładnie osusz. Posyp kolendrą z dwóch stron. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy z oliwek i smaż rybę z dwóch stron do momentu aż będzie złocista. (Uwaga: jeśli spróbujesz ryby, przekonasz się, że jest bardzo słona - nie martw się, że coś poszło nie tak, tak ma być!) Następnie przełóż rybę do miski i rozdrobnij delikatnie widelcem. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem czosnku (wrzuć cały ząbek, nie rozdrabniaj go). Ugotowane (ale bez czosnku!) rozgnieć w prasce do ziemniaków. Następnie dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj pure. Dodaj ziemniaki do dorsza i wymieszaj całość.
Paprykę wymyj i osusz, przełóż do naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Jeszcze ciepłą paprykę włóż do plastikowego woreczka z zamknięciem na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij paprykę, obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni na złoty kolor. Paprykę, orzeszki ziemne, czosnek, listki natki pietruszki, chilli, oliwę i ocet balsamiczny przełóż do blendera. Miksuj dość krótko (tak, aby w strukturze pesto widoczne były "ziarenka" poszczególnych składników). Pesto dopraw solą i pieprzem.
Pate z dorsza podawaj na upieczonych grzankach, posmarowane paprykowym pesto i posypane odrobiną posiekanej natki i pokruszonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!.
elegancko i ze smakiem :]
OdpowiedzUsuń