Stek rib eye z sosem musztardowym
Rozmawiałam ostatnio z pewnym mięsożercą - o stekach. Jak się okazuje, jakiekolwiek dodatki, innowacje i upiększenia nie są wskazane w przypadku pięknego, soczystego kawałka mięsa. Grzech to bowiem zabijać smak najwyższej jakości wołowiny aromatem rozmarynu, czy też dodatkiem sosu musztardowego. Cóż mam powiedzieć, wychodzi na to, że jestem stekowym heretykiem.
Składniki (dla 2 osób)
- 2 steki rib eye (tj. z antrykotu z tłustym oczkiem w środku)
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 2-3 łyżeczki musztardy dijon
- ok. 150 g śmietanki kremówki
- 1 płaska łyżka mąki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowania:
W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem sosu do steków. Do rondelka wlej wino, dodaj gałązki rozmarynu i czosnek pokrojony na grube kawałki. gotuj, aż odparuje ok. 2/3 objętości płynu. Następnie wyjmij rozmaryn i czosnek. Do lekko schłodzonego płynu dodaj śmietankę kremówkę i musztardę. Przelej do kubka kilka łyżek sosu i wymieszaj z łyżką mąki - dodaj do sosu. Wymieszaj całość i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Steki oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą gruboziarnistą. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy z oliwek. Smaż steki z obu stron po ok. 7 minut (będą średnio wysmażone). Po usmażeniu przykryj folią aluminiową i poczekaj chwilę (ok. 2-3 minuty), aby soki równomiernie się rozłożyły.
Steki podawaj polane sosem musztardowym. My lubimy z dodatkiem frytek, lub pieczonych ziemniaków. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz