STRONA GŁÓWNA

1 kwi 2012



Ciasto rumowe z domowym cytrynowym (prawie) sorbetem

Mały I. wrócił do zdrowia. Chociaż "zdrowy", to chyba mało powiedziane. Nie nadążam za nim. Kiedy robiłam ten (prawie) sorbet, biegał po kuchni rzucając cytrynami na lewo i prawo. Kiedy robiłam zdjęcia, Mały I. boleśnie wgryzł się w moją łydkę...



Jeszcze tylko kilka drobnych uwag odnośnie ciasta i sorbetu. Ciasto rumowe to raczej smakołyk dla dorosłych - Mój A. stwierdził, że po zjedzeniu kawałka, czuje się jak po kieliszku rumu (zapewniam jednak, że to tylko złudzenie!). Jeśli chodzi o sorbet, to w przepisie podaję pewną proporcję cukru i cytryn - nie traktujcie jej jednak jako ostatecznej (polecam ustalenie własnej, idealnej proporcji).



Składniki:

Ciasto rumowe
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 150 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 190 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Cytrynowy (prawie) sorbet
  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 6 cytryn
  • 2 łyżki sera mascarpone

Przygotowania:

W pierwszej kolejności podaję przepis na sorbet. Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem.

W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie odstaw "syrop" do ostygnięcia. Dodaj sok z cytryny i ser mascarpone. Mieszaj płyn tak długo, aż pozbędziesz się grudek (pomocne może się okazać drobne sitko). Na końcu wymieszaj płyn, przelej do plastikowego pojemnika z przykryciem - po zamknięciu przełóż pojemnik do zamrażarki.



Po ok. godzinie wyjmij sorbet, wymieszaj lekko zgęstniały płyn i włóż ponownie do zamrażarki. Po kolejnej godzinie powtórz tę czynność. Sorbet będzie gotowy, kiedy w całości się zamrozi (ok. 5 godzin).



A oto przepis na ciasto rumowe. Formę ok średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Żurawinę wsyp do szklanki z rumem.

Masło i cukier umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Wymieszaj płyn, dodaj żurawinę i rum.



Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj całość. Do mąki dodaj rozpuszczone masło z cukrem i żurawiną. Dodaj lekko roztrzepane jajka. Wymieszaj całość, aż do uzyskania gładkiej masy.

Przelej ciasto do formy i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto powinno być złociste, a szpikulec, po wbiciu w nie, suchy.



Przygotowanie sorbetu oraz sama (bardzo szybka!) sesja zdjęciowa deseru stanowiły karkołomne zadanie. Mały I. bardzo zaangażował się w proces tworzenia...



2 komentarze: