STRONA GŁÓWNA

3 kwi 2014

Sałatka z komosy ryżowej z dorszem



Na prawdziwe wiosenne jedzenie jeszcze czekam, ale słońce za oknem powoduje, że mentalnie jestem już w sezonie wiosenno-letnim. Chwilowo mam dość korzeni i gęstych zup. Ciepłe, jesienne kolory zamieniam na świeżą zieleń. Mam ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Ta sałatka z quinoą jest pyszna. Mimo, że niewiele ma wspólnego z wiosennym jedzeniem bazującym na nowalijkach, zapowiada zmiany. Jest świeża, zielona i pachnie koperkiem. Jak wiosna.



Składniki (2 porcje):

Sałatka
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka listków mięty
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży szpinak
  • sól i pieprz

Ryba
  • 250 g polędwicy z dorsza
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Komosę ryżową opłucz, a następnie przełóż do garnka, zalej 1 i 1/2 szklanki wody i zagotuj. Posól i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, tj. do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn. Quinoę przełóż do miski. Pomidory i ogórki opłucz. Cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, dodaj do komosy ryżowej. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek, listki mięty, szczypiorek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj składniki sałatki.





Dorsza opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło, a kiedy się rozpuści, przełóż na patelnię rybę. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. Dorsza przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.



Dorsza podziel na płatki. Na talerzach ułóż sałatkę i rybę oraz oczyszczone i osuszone liście szpinaku. Szpinak możesz skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a rybę posypać posiekanym koperkiem i listkami mięty. Smacznego!



2 komentarze: