STRONA GŁÓWNA

27 kwi 2014

Chleb pita z sałatką z pomidorów i sera halloumi



Od jakiegoś roku przerzucam ją z kąta w kąt - małą, wyświechtaną karteczkę z niezawodnym przepisem na pitę. Wprawdzie pamiętam już, jaka powinna być konsystencja ciasta, ale przepis zawsze ułatwia sprawę. Chciałam zapisać go na blogu wiele razy, nawet zrobiłam kilka sesji fotograficznych z pitą w roli głównej. Ale jakoś zawsze coś stawało na przeszkodzie, aby przepis opublikować. Ostatnio cenna karteczka dostała się w łapki Słodkiej M. Ledwo przeżyła to spotkanie, co skłoniło mnie w końcu do pochylenia się nad tematem i dodaniem przepisu. Oto on:

Składniki:

Chleb pita (8 sztuk)
  • 350 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sałatka
  • 3 pomidory
  • kilka plastrów sera halloumi
  • czarne oliwki
  • świeże listki bazylii
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz





Przygotowania:

Przygotuj ciasto na pitę. Mąkę przesyp do miski. Dodaj sól i drożdże, wymieszaj. Następnie zrób w środku wgłębienie i wlej w nie wodę i łyżkę oliwy. Mieszaj ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Następnie przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj je przez ok. 10 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie powinno się lepić. Ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przełóż ponownie na lekko oprószony mąką blat, zagniataj krótko, a następnie podziel na osiem porcji (każdą uformuj w kulę). Kule ciasta odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Każdą kulę rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, papier lekko natłuść oliwą z oliwek. Piecz po 3 placki na raz przez ok. 4-6 minut (tj. do momentu, aż lekko się przyrumienią, a chlebek napompuje się powietrzem jak balon). Nie przejmuj się, jeśli chlebek nie napompuje się idealnie na całej powierzchni - wciąż jest pyszny! Odstaw pitę na kilka minut, aby ostygła. Następnie owiń czystą ściereczką, aby nie wyschła.



Przygotuj sałatkę. Pokrój pomidory na spore kawałki, dodaj czarne oliwki. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Ser grilluj na patelni grillowej po ok. 2 minuty z każdej strony (tj. do momentu, aż pojawią się na nim brązowe paski). Halloumi ułóż na sałatce, całość posyp świeżymi listkami bazylii.





1 komentarz:

  1. piękne danie! Przygnało mnie tu zdjęcie pięknej pity, zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń