Od jakiegoś roku przerzucam ją z kąta w kąt - małą, wyświechtaną karteczkę z niezawodnym przepisem na pitę. Wprawdzie pamiętam już, jaka powinna być konsystencja ciasta, ale przepis zawsze ułatwia sprawę. Chciałam zapisać go na blogu wiele razy, nawet zrobiłam kilka sesji fotograficznych z pitą w roli głównej. Ale jakoś zawsze coś stawało na przeszkodzie, aby przepis opublikować. Ostatnio cenna karteczka dostała się w łapki Słodkiej M. Ledwo przeżyła to spotkanie, co skłoniło mnie w końcu do pochylenia się nad tematem i dodaniem przepisu. Oto on:
Składniki:
Chleb pita (8 sztuk)
- 350 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 220 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sałatka
- 3 pomidory
- kilka plastrów sera halloumi
- czarne oliwki
- świeże listki bazylii
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowania:
Przygotuj ciasto na pitę. Mąkę przesyp do miski. Dodaj sól i drożdże, wymieszaj. Następnie zrób w środku wgłębienie i wlej w nie wodę i łyżkę oliwy. Mieszaj ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Następnie przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj je przez ok. 10 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie powinno się lepić. Ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przełóż ponownie na lekko oprószony mąką blat, zagniataj krótko, a następnie podziel na osiem porcji (każdą uformuj w kulę). Kule ciasta odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Każdą kulę rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, papier lekko natłuść oliwą z oliwek. Piecz po 3 placki na raz przez ok. 4-6 minut (tj. do momentu, aż lekko się przyrumienią, a chlebek napompuje się powietrzem jak balon). Nie przejmuj się, jeśli chlebek nie napompuje się idealnie na całej powierzchni - wciąż jest pyszny! Odstaw pitę na kilka minut, aby ostygła. Następnie owiń czystą ściereczką, aby nie wyschła.
Przygotuj sałatkę. Pokrój pomidory na spore kawałki, dodaj czarne oliwki. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Ser grilluj na patelni grillowej po ok. 2 minuty z każdej strony (tj. do momentu, aż pojawią się na nim brązowe paski). Halloumi ułóż na sałatce, całość posyp świeżymi listkami bazylii.
piękne danie! Przygnało mnie tu zdjęcie pięknej pity, zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuń