STRONA GŁÓWNA

16 kwi 2014

Domowy majonez na czerwonym winie



Jakiś czas temu dostałam w prezencie fantastyczny zestaw książek kucharskich. Znalazła się tam m.in. pozycja "Heston Blumenthal at home", pięknie wydana i bardzo inspirująca. Określenie "at home" napawa nadzieją (że będzie można spróbować swoich sił w bardziej wyrafinowanych przepisach w zaciszu własnej kuchni). Faktycznie, przepisy są "do zrobienia". Chociaż przyznam, że wykonanie niektórych z nich kosztuje mnie sporo nerwów. Tak było ostatnio z jajkami po szkocku. Powiecie "prościzna"? Niekoniecznie, spróbujcie przygotować takie z "biegnącym" żółtkiem... Ale nie o jajkach po szkocku ma być ten wpis. Do rzeczy.

W książce trafiłam na prościutki, ale też ciekawy przepis na majonez, tj. taki, który bazuje na czerwonym winie. Był on wykorzystany jako składnik gazpacho z czerwonej kapusty. W kontekście zbliżających się świąt Wielkanocy pomyślałam o tym, że pasowałby do świątecznych jajek. Oto przepis.

Składniki:

  • 1 duże żółtko jajka
  • 10 g musztardy dijon
  • 90 g oleju z pestek winogron
  • 10 g octu z czerwonego wina
  • 15 g czerwonego wina



Przygotowania:

Żółtko połącz z musztardą. Następnie, łyżeczka po łyżeczce, wmiksuj olej z pestek winogron. Na tym etapie kluczowa jest cierpliwość! Ważne, aby dolewać olej stopniowo, w małych porcjach. Kolejną porcję dodawaj dopiero wtedy, kiedy poprzednia dokładnie się połączy z masą. Po wmiksowaniu całego oleju majonez będzie bardzo gęsty. Następnie dodaj ocet i czerwone wino. Wymieszaj masę, aż składniki dokładnie się połączą. Przykryj majonez folią spożywczą i przechowuj w lodówce.



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe... A Heston również fascynuje mnie od dawna, chyba pora wypróbować jakąś z jego cudownych metod ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna aranżacja na talerzu!

    OdpowiedzUsuń