STRONA GŁÓWNA

24 kwi 2014

Ragout z kaczki z domowym makaronem



Po dłuższej świątecznej przerwie (także od gotowania - gościliśmy się bowiem na całego) z przyjemnością wróciłam do swojej kuchni. Z nową energią i pomysłami. Nie wiem, jak to się dzieje, ale w ostatnim czasie większość z nich (tj. tych pomysłów) krąży wokół mojej ulubionej maszyny do robienia makaronów. Odkąd wygrzebałam ją z czeluści szafek kuchennych i odkryłam na nowo jej możliwości, stała się nieodzowna. Do tego stopnia, że kiedy myślę o czekających mnie miesięcznych wakacjach w Toskanii, nie wyobrażam sobie, że miałaby tam nie pojechać ze mną. Chyba oszalałam...

Składniki (4 porcje):

Ragout z kaczki
  • 4 nóżki kaczki
  • 400 g gęsiego tłuszczu (do przygotowania confit z kaczki)
  • liść laurowy
  • kilka gałązek pietruszki
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • ok. 400 g świeżego tagliatelle (lub według przepisu poniżej)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Makaron
  • 200 g mąki plus dodatkowo do zagniatania
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml ciepłej wody

Do podania
  • starty parmezan
  • listki bazylii





Przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj confit z kaczych nóżek. Kacze nóżki wymyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj je tymiankiem (ok. pół łyżki, resztę dodasz do sosu) i oprósz solą. Mięso odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gęsi tłuszcz przełóż do garnka, dodaj mięso i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż tłuszcz się zagotuje. Następnie przełóż całość do naczynia do pieczenia (typu casserole), dodaj pokruszony liść laurowy i natkę pietruszki. Confit piecz przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij kacze nóżki i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy trochę przestygną obierz nóżki ze skóry, oddziel od kości i podziel na spore kawałki.



Przygotuj makaron. Na blat przesiej mąkę, wmieszaj w nią sól, a następnie zrób zagłębienie i wbij jajko oraz żółtka. Wyrabiaj ciasto podlewając wodą. Jeśli ciasto będzie się lepić, podsyp je mąką. Wyrabiaj tak długo, aż będzie elastycznie i gładkie (ale nielepiące!). Kulę ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na cieniutki placek (jeśli możesz skorzystać z maszyny do makaronu, "rozwałkuj" placki za jej pomocą, to dużo prostsze rozwiązanie!). Placek przekrój na pół, ułóż jeden na drugim (tak by utworzyły kształt półkola), zwiń w rulon i pokrój w cienkie pasy tagliatelle (lub użyj do tego celu maszyny).

Już możesz zabrać się za przygotowanie ragout. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Smaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę, gwiazdkę anyżu, listki tymianku i smaż przez ok. 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj czosnek i po chwili pomidory z puszki i wino. Wymieszaj całość i gotuj tak długo, aż odparuje ok. 1/2 objętości płynu. Następnie dodaj podzielone mięso z kaczki, zalej całość bulionem drobiowym. Dopraw ragout solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut.





Przed podaniem zagotuj w garnku osoloną wodę, dodaj makaron i gotuj przez kilka minut (tj. do momentu, aż będzie al dente). Odcedź makaron i wymieszaj z ragout. Rozłóż danie na talerze, posyp drobno startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz