STRONA GŁÓWNA

23 mar 2011



Toskańska zupa pomidorowa

... zapach Toskanii... Gosia, doskonała robota! Kiedy znów będą wakacje?







Składniki:

  • 300g dobrego wiejskiego chleba (pół bochenka)
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • 400g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść świeżej bazylii
  • pół papryczki chilli
  • kula mozzarelli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka cukru

Przygotowania:

Porwij chleb na kawałki podobnej wielkości (ok. 1 cm). Połóż na ściereczce albo papierze do pieczenia, aby lekko wysechł.

Nastaw piekarnik do temperatury 180 st. C. Pomidorki koktajlowe włóż do naczynia żaroodpornego, skrop obficie oliwą, posyp solą i pieprzem oraz dodaj pokrojony na plasterki czosnek (1 ząbek), drobno posiekaną papryczkę chilli i 1/3 liści bazylii. Pomidorki mają się piec przez ok. 20 minut aż skórka będzie łatwo odchodzić od miąższu, a pomidorki staną się zachęcająco aromatyczne.

W garnku rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj resztę posiekanego czosnku, dodaj pomidory z puszki i pomidory pieczone (pamiętaj o dodaniu wszystkiego, co znajduje się w naczyniu po pieczeniu pomidorków!) i gotuj przez 20 minut. Następnej dodaj sól, pieprz, spróbuj i ewentualnie dodaj cukier. Nadszedł czas na dodanie obsuszonych kawałków chleba i reszty bazylii. Teraz pozwól dochodzić zupie przez następne 10 minut.

Przed podaniem skrop oliwą i do każdej porcji dodaj trochę porwanej mozzarelli i świeżej bazylii. Smacznego ;)

1 komentarz: