STRONA GŁÓWNA

26 mar 2011



Sałatka z gruszką i mozzarellą

Sałatka ta świetnie sprawdzi się jako lekkie śniadanie. Nominalnie mamy już wiosnę, dlatego takie śniadanie jest jak najbardziej na miejscu ;)



Składniki (2 porcje):

  • 60g rukoli
  • 1 garść kiełków słonecznika
  • 1/2 gruszki
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1 kula mozzarelli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytry
  • 1/3 łyżeczki angostury
  • 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku





Przygotowania:

Przygotuj dressing - w słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, angosturę oraz sól, pieprz i cukier.

Gruszkę umyj i pokrój w plastry (wytnij nasiona). Rukolę razem z plastrami gruszki układaj na talerzach. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę. Sałatkę posyp kiełkami słonecznika oraz koperkiem. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Posyp nimi sałatkę. Tuż przed podaniem polej dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz