STRONA GŁÓWNA

28 mar 2011



Groszek cukrowy z pieczarkami

Asiu, mam nadzieję, że ten przepis będzie łatwy i przyjemny w wykonaniu, bo że w spożywaniu będzie fantastyczny, tego jestem pewna. Ty, jako fanka wysokobiałkowych przysmaków, powinnaś być zachwycona. Soczewica doprawiona smażoną cebulką i natką pietruszki jest świetna i idealnie komponuje się z pieczarkowo-groszkową sałatką. Daj znać, czy smakowało :)



Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 100 g groszku cukrowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku





Przygotowania:

Opłukaną soczewicę gotuj w 1,5 szklanki wody przez ok. 30 min. (aż soczewica wchłonie całą wodę). Pieczarki pokrój w plastry grubości ok. 3-4 mm. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na ok. 5-10 min przed zakończeniem gotowania soczewicy, zacznij gotować groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek i usmaż cebulę na złocisty kolor. Na oddzielnej patelni smaż pieczarki na pozostałej oliwie. Dodaj czosnek i smaż całość, a po ok. 3 min. (pieczarki powinny się lekko zarumienić) dodaj ocet balsamiczny i wymieszaj składniki. Do pieczarek dodaj ugotowany groszek cukrowy. Całość oprósz solą i pieprzem.

Do ugotowanej soczewicy dodaj usmażoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Oprósz soczewicę pieprzem i wymieszaj.

Sałatkę pieczarkową podawaj na ciepło, w towarzystwie soczewicy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz