STRONA GŁÓWNA

27 mar 2011



Soba z piersią z kurczaka w sosie śliwkowym

Danie to jest inspirowane kuchnią azjatycką, a punktem wyjścia do jego stworzenia był makaron japoński na bazie mąki pszennej i gryczanej. Adrian zawsze pozytywnie reaguje na azjatyckie jedzenie, jest zagorzałym wielbicielem sushi. W zasadzie mógłby żywić się wyłącznie surową rybą. Żeby wprowadzić trochę urozmaicenia do naszego azjatyckiego menu (Adrian jest mistrzem w przygotowywaniu sushi!), szukam nowych składników i... improwizuję :)



Składniki:

  • 100 g makaronu soba
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 1/3 papryczki chilli
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki konfitury z fig (zamiennie może być konfitura śliwkowa)
  • 2 łyżki posiekanych obranych migdałów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku





Przygotowania:

Piersi z kurczaka pokrój w plastry grubości ok. 4-5 mm. Oprósz je solą i pieprzem i dodaj sos śliwkowy, sok z limonki oraz posiekaną papryczkę chilli. Wstaw na godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka (dodaj całą marynatę). Do kurczaka dodaj cukier trzcinowy i smaż całość ok. 10-12 min, aż kurczak będzie pięknie przyrumieniony.

Na oddzielnej patelni upraż posiekane migdały. Przed podaniem posyp nimi kurczaka.

Makaron soba przygotuj według przepisu na opakowaniu (gotuje się go ok. 6-7 min).

Danie podawaj z konfiturą z fig (lub śliwkową), która idealnie komponuje się z pikantym kurczakiem. Danie proste i pyszne - ja i mój mąż polecamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz