Lubię pęczak. Kiedy stanowi główny składnik mojego posiłku, jestem bardzo zadowolona. Bo tak sobie wtedy myślę, że nie dość, że jem coś tak smacznego, to jeszcze przy okazji dbam o zdrowie (pęczak zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B). Kasza pęczak w wielu daniach z powodzeniem może zastępować ryż (np. w sałatkach czy risotto). Pomyślałam więc, że podobnie, jak ryżem, można nią faszerować paprykę.
Składniki:
Faszerowana papryka
- 6 małych papryk
- 200 g kaszy pęczak
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g wędzonego boczku
- 600 ml bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- sól i pieprz
Kruszonka
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki schłodzonego masła
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Przygotowania:
Wszystkie warzywa (marchewkę, pietruszkę, cukinię i cebulę) pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pęczak wypłucz w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj boczek. Smaż do momentu, aż boczek częściowo się wytopi i lekko zrumieni. Następnie dodaj czosnek, marchewkę, pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. 1-2 minuty. Do warzyw dodaj pęczak, wymieszaj całość. Zalej połową bulionu. Pęczotto gotuj przez ok. 10 minut, co jakiś czas dolewając bulion. W międzyczasie na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Następnie dodaj orzeszki piniowe i posiekaną natkę pietruszki do pęczotto, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Przygotuj pietruszkową kruszonkę. Wszystkie składniki (tj. bułkę tartą, schłodzone masło pokrojone w kostkę i natkę pietruszki) doprawione solą zmiksuj blenderem. Paprykę wypłucz, odetnij górną część na wysokości ok. 2/3 i wytnij gniazda nasienne. Każdą paprykę wypełnij półpłynnym pęczotto i posyp kruszonką. Papryki ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25-30 minut (kruszonka powinna się zrumienić).
Paprykę możesz podać z prostą sałatką z rukoli i prażonych orzeszków piniowych, skropionych oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz