STRONA GŁÓWNA

8 lis 2013

Papryka faszerowana kaszą pęczak z pietruszkową kruszonką



Lubię pęczak. Kiedy stanowi główny składnik mojego posiłku, jestem bardzo zadowolona. Bo tak sobie wtedy myślę, że nie dość, że jem coś tak smacznego, to jeszcze przy okazji dbam o zdrowie (pęczak zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B). Kasza pęczak w wielu daniach z powodzeniem może zastępować ryż (np. w sałatkach czy risotto). Pomyślałam więc, że podobnie, jak ryżem, można nią faszerować paprykę.

Składniki:

Faszerowana papryka
  • 6 małych papryk
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • sól i pieprz



Kruszonka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól



Przygotowania:

Wszystkie warzywa (marchewkę, pietruszkę, cukinię i cebulę) pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pęczak wypłucz w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj boczek. Smaż do momentu, aż boczek częściowo się wytopi i lekko zrumieni. Następnie dodaj czosnek, marchewkę, pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. 1-2 minuty. Do warzyw dodaj pęczak, wymieszaj całość. Zalej połową bulionu. Pęczotto gotuj przez ok. 10 minut, co jakiś czas dolewając bulion. W międzyczasie na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Następnie dodaj orzeszki piniowe i posiekaną natkę pietruszki do pęczotto, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.



Przygotuj pietruszkową kruszonkę. Wszystkie składniki (tj. bułkę tartą, schłodzone masło pokrojone w kostkę i natkę pietruszki) doprawione solą zmiksuj blenderem. Paprykę wypłucz, odetnij górną część na wysokości ok. 2/3 i wytnij gniazda nasienne. Każdą paprykę wypełnij półpłynnym pęczotto i posyp kruszonką. Papryki ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25-30 minut (kruszonka powinna się zrumienić).



Paprykę możesz podać z prostą sałatką z rukoli i prażonych orzeszków piniowych, skropionych oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz