STRONA GŁÓWNA

13 cze 2013



Sernik na zimno z truskawkami

W ostatnich dniach przerabiam kilogramy truskawek (które wcześniej, bez głębszego namysłu i bez opamiętania, znoszę do domu) - kompot, babeczki, pierogi... A dzisiaj taki oto sernik na zimno.



Składniki:

  • 700 g twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny i skórka starta z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 czerwona galaretka owocowa
  • ok. 200 g truskawek
  • 200 g ciastek maślanych
  • 40 g masła

Przygotowania:

Ciastka maślane rozkrusz dokładnie. W rondlu rozpuść masło. Następnie wymieszaj masło z rozkruszonymi ciastkami. Przełóż ciasteczkową masę do okrągłej formy do pieczenia (o średnicy ok. 20 cm) z wyjmowanym dnem. Następnie rozmieść równo masę na dnie i dociskaj dłońmi, tak by uzyskać równą powierzchnię.



Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Twaróg na sernik, śmietankę kremówkę, cukier puder, sok i skórkę z cytryny umieść w garnku i podgrzewaj na wolnym ogniu. Mieszaj masę, aż stanie się płynna i gładka (uważaj, aby nie zagotować masy - powinna być jedynie ciepła). Następnie dodaj żelatynę i wymieszaj całość. Przelej masę do formy z przygotowaną ciasteczkową bazą. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby masa serowa się zestaliła.



Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie ostudź ją. Wyjmij sernik z lodówki i ułóż na powierzchni wymyte i pokrojone na spore kawałki truskawki. Zalej galaretką powierzchnię sernika i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka się zestali, sernik jest gotowy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz